algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín:

Trenta mil dels 40.000 habitatges del sòl rústic de Mallorca són il·legals

De Lacy es mostra partidari de reduir densitats per rebaixar el sostre poblacional

Tres de cada quatre cases construïdes en el sòl rústic de Mallorca són il·legals. Aquesta dada, avançada despús-ahir per la presidenta del Consell de Mallorca, Maria Antònia Munar, en la seva conferència sobre model territorial, fou ratificada ahir pel responsable d'Ordenació Territorial del Consell, Rafel de Lacy. Segons De Lacy, informes del Govern de les Illes Balears i del Consell, a més de la comprovació de les cases donades d'alta per les empreses de serveis "bàsicament Gesa i Telefónica", presenten un resultat de devers 40.000 habitatges en sòl rústic, dels quals només 10.000 s'haurien edificat amb llicència.

Així, doncs, tres de cada quatre "un total de 30.000" de les cases existents en sòl rústic són il·legals. Segons Munar, aquesta indisciplina urbanística és el vertader problema del sòl rústic, i no les seves possibilitats de creixement. Per aquesta causa, la presidenta del Consell defensà la creació de la figura del síndic del territori, una institució independent que vigilaria l'urbanisme sense les cadenes electoralistes dels batles ni la por de perdre vots per una aplicació estricta de les normatives.

De Lacy precisà que en el sòl rústic de Mallorca no queden 20.000 cases per construir, sinó que hi ha 20.000 parcel·les de més de dues quarterades "superfície mínima comuna per construir-hi", però no totes són edificables, per la vigència de figures de protecció més restrictives en determinades zones. A partir d'aquí, De Lacy calcula que el potencial de construcció d'habitatges en aquest tipus de sòl, comptant-hi tots els nivells de protecció existents, podria ser d'uns 12.000 o 14.000.

Una altra dada aportada per Munar fou la del creixement d'un 10 per cent del sòl urbanitzable en relació amb el sòl urbà i urbanitzable existent, tal com preveuen les Directrius d'Ordenació Territorial (DOT). Aquesta previsió de creixement seria incorporada al pla territorial de Mallorca que elabora la institució insular. Segons explicà Munar, el creixement del 10 per cent significaria fer urbanitzables 1.900 hectàrees, que implicarien una ocupació de 190.000 persones "100 persones per hectàrea. Si hi afegim l'1'4 milions de places existents actualment i les 600.000 de sòl urbà vacant o sense desenvolupar, el sostre poblacional de Mallorca seria de 2'2 milions de persones.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris