muy nuboso
  • Màx: 17°
  • Mín:
13°

Els propietaris de pous perdran el dret d'explotació si no els cataloguen

L'Ajuntament de sa Pobla enceta una campanya per tramitar més de 1.400 perforacions

Els propietaris de pous privats estan obligats a declarar-los davant l'administració abans del proper dia 26 si no volen perdre el dret a l'explotació del seu cabal. Així es desprèn del Pla Hidrològic Nacional aprovat pel Govern central i publicat el 6 de juliol al BOE, que estipula que totes les perforacions s'han d'incloure dins del catàleg d'aigües de la conca corresponent. Si no es compleix amb aquest tràmit en el termini fixat la llei diu que no es reconeixerà cap aprofitament d'aigües privades si no és en virtut d'una resolució judicial ferma.

A la pràctica això vol dir que si no es tramiten els corresponents papers els titulars de pous hauran de recórrer als jutjats per recuperar uns drets que actualment ja els pertanyen. Per prevenir els gravíssims perjudicis que es poden derivar sobretot per a la pagesia, l'Ajuntament pobler ha decidit intervenir-hi de manera directa. Així, i malgrat que no es tracta d'una competència municipal, s'ha encetat una campanya per facilitar als pagesos la tramitació de la paperassa, que es pot realitzar a les oficines municipals sense necessitat de desplaçar-se a Palma.

Després els responsables municipals enviaran els expedients cap a Palma. A més, l'Ajuntament ha arribat a un acord amb la Junta d'Aigües pel qual s'han reduït de manera notable els documents que s'han de presentar per regularitzar la situació dels pous. Els titulars només han d'aportar una fotocòpia del NIF, de l'escriptura de propietat de la finca, i un plànol cadastral amb la ubicació de la parcel·la i del pou. Fins i tot aquest darrer document el facilita el servei d'urbanisme municipal. El batle, Jaume Font, ha indicat que només al terme municipal hi ha registrats més de 1.400 pous privats, la majoria de caràcter agrícola. «En total es poden veure afectats per la mesura fins a uns 900 titulars i aspiram a arreglar els papers a prop del 90%», comentà Font.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris