nubes dispersas
  • Màx: 12°
  • Mín: 10°
11°

Munar dóna el sòl rústic per protegit amb 20.000 cases més

El pla territorial fa seu el creixement del 10% previst a les DOT

Maria Antònia Munar dóna el sòl rústic de Mallorca per protegit tot i reconèixer que s'hi poden construir 20.000 cases més. Aquesta fou una de les dades més importants que la presidenta del Consell de Mallorca i d'Unió Mallorquina (UM) avançà durant la conferència que pronuncià ahir a la Fundació la Caixa en el marc del cicle que sobre territori i població ha organitzat el Cercle Financer de les Balears. A l'exposició, Munar explicà alguns dels eixos bàsics del que ha de ser el pla territorial de Mallorca, que està en fase d'elaboració. La sala Anglada Camarassa, escenari de l'acte, resultà petita i molta gent escoltà dreta Munar durant una hora llarga d'intervenció.

La presidenta informà que a Mallorca hi ha 30.000 parcel·les en sòl rústic construïbles, és a dir, de més de dues quarterades de superfície. Considerant que 10.000 d'elles ja estan edificades o tenen llicència, en quedarien unes 20.000 més per construir. Així i tot, per Munar, «el sòl rústic està suficientment protegit i, per tant, aquest no és el problema principal, sinó relatiu, del creixement de Mallorca». Segons la conferenciant, «el problema del sòl rústic és la indisciplina urbanística, que afecta tots els municipis, independentment del color polític del seu ajuntament». Per aquest motiu, Munar defensà la creació de la figura del síndic del territori, ja anunciada per Rafel de Lacy (responsable d'Ordenació del Territori del Consell) a principi d'aquesta legislatura.

El síndic del territori seria una persona independent que no es presentaria a les eleccions i que s'encarregaria de vigilar la disciplina urbanística de tota l'Illa. Munar justificà aquesta figura amb l'argument que «la disciplina no dóna vots i això crea problemes a tots els batles». Pel que fa al sòl urbà i urbanitzable, el pla territorial faria seus els límits ja establerts en les Directrius d'Ordenació Territorial (DOT), amb un 10 per cent en deu anys: un 3 per cent lineal per a tots els municipis i el 7 per cent restant, distribuït en els conceptes de sòl ocupat, sòl rústic, interès territorial i desenvolupament demogràfic.

Això suposaria, per a tota l'illa de Mallorca, un creixement en superfície urbana i urbanitzable de 1.900 hectàrees, és a dir, una cabuda de 190.000 persones. D'altra banda, Munar insistí a reivindicar actuacions viàries a Palma com el segon cinturó i l'avinguda diagonal (perllongació de la via de cintura fins a l'aeroport) i expressà el seu rebuig al palau de congressos i al recinte firal a la façana marítima de la capital. Així mateix, el pla territorial preveu la creació dels anomenats corredors biològics, franges de territori que unirien els espais protegits.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris