muy nuboso
  • Màx: 16°
  • Mín: 11°
13°

L'Hospital General, exculpat pels tribunals del suïcidi d'un pacient

L'home es llancà per la finestra després d'una operació del costat

L'Hospital General de Palma ha estat absolt pel Tribunal Superior de Justícia del pagament de 13.416.000 pessetes a la família d'un home que se suïcidà el gener del 1996, quan estava internat en el centre sanitari després d'haver estat intervingut quirúrgicament. L'home es llançà per la finestra de l'habitació i els familiars consideraren que el centre sanitari estava obligat a indemitzar-los per la responsabilitat patrimonial de l'Administració autonòmica en no oferir la deguda atenció i vigilància del pacient que estava sota la seva cura. Després d'una operació del costat, l'home patí molts dolors que li provocaren un estat de nerviosisme i ansietat, raó per la qual els familiars només se separaven d'ell entre les 10.00 i 12.00 hores, quan la normativa de l'hospital obliga els acompanyants a abandonar les habitacions.

El 26 de gener del 1996, quan la filla sortí de l'habitació per aquest motiu, el seu pare se suïcidà llançant-se per la finestra. En la demanda la família defensà que a la història clínica constaven els antecedents depressius de l'home i que precisava una especial vigilància que hauria evitat el suïcidi. Per la seva part, el Govern balear al·legà que no existien dades per advertir aquest risc i que el tràgic final de l'home fou una conseqüència de la seva decisió voluntària. El magistrat ponent, Fernando Socias Fuster, es remet a diversa jurisprudència sobre casos similars, malgrat que recorda que s'ha d'analitzar cada cas en concret.

No obstant això, la responsabilitat administrativa concorre (a més de la voluntat de la mateixa víctima) quan s'hagi exterioritzat la intenció de suïcidar-se i malgrat això no s'han adoptat les mesures adequades per evitar el risc potencial. La sentència assenyala que en aquest cas no existí un risc exterioritzat de suïcidi, malgrat el tractament al qual havia estat sotmès l'home a la Clínica del Dolor per unes «cefalees intenses que desencadenaren idees autodestructives», que evolucionaren de manera positiva. El TSJB rebutja per manca de proves les afirmacions dels familiars en el sentit que el dia anterior havia expressat les seves intencions suïcides, que mai no es comunicaren als serveis hospitalaris.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris