algo de nubes
  • Màx: 14°
  • Mín:
14°

Lloguer: hi ha solució a l'alt preu?

L'oposició proposa crear un impost que gravi els habitatges buits de Palma, però Cort assegura que no té cap potestat per fer-ho

Els partits a l'oposició de l'Ajuntament de Palma pensen haver trobat una solució per garantir que els habitatges de la ciutat en règim de lloguer en rebaixin el preu: incorporar al mercat immobiliari un total de 16.000 pisos "dades aportades pel PSM" que equilibrin una mica la balança entre l'oferta i la demanda. Amb aquesta finalitat han proposat la creació d'alguna mena de taxa o impost que gravi el fet de tenir una casa buida. «Si aquest impost fos elevat molts de propietaris optarien per posar la seva casa en el mercat laboral en règim de lloguer, amb la qual cosa augmentaria l'oferta i es produiria un considerable descens dels preus dels lloguers», explicà el regidor Ferran Trujillo (UM) ahir, quan va assegurar que «aquesta és una de les millors solucions possibles» al problema.

El que passa és que l'Ajuntament de Palma no té poder, de cap de les maneres, per crear l'impost reclamat per part de les forces de l'oposició. Almanco això és el que assegura el regidor Pedro Àlvarez, màxim responsable d'Economia i Hisenda de Cort. «Per part de l'Ajuntament, és absolutament impossible crear un nou impost, perquè sols gravam la propietat a través de l'Impost de Béns Immobles, no podem cobrar imposts en cap moment si aquesta propietat és plena o deixa d'estar habitada». Precisament, el regidor socialista Antoni Roig va proposar que l'IBI es gravi de manera diferent, que depengui precisament de si les cases estan habitades o de si en efecte romanen buides.

Així, les úniques administracions que en aquests moments estarien capacitades per poder crear un nou impost que afecti l'ús dels habitatges serien o bé la Comunitat Autònoma o bé l'Administració central. Suposadament, aquest argument ja era conegut pel regidor nacionalista del PSM Biel Barceló, perquè aquest assegurà que «s'han d'emprendre mesures fiscals d'àmbit estatal per tal que els pisos buits siguin gravats amb un impost especial», tot i que remarcà que «els esforços que pot fer l'Ajuntament de Palma també poden ser més que no els fets fins ara, especialment per poder trobar habitatges de lloguer a la gent jove, la més necessitada d'aquests recursos de les institucions per poder accedir al seu primer habitatge».

Sigui com sigui, el que està clar és que el preu de l'habitatge és una de les màximes preocupacions que afecten els ciutadans de Palma en aquests moments. La regidora d'Esquerra Unida-Els Verds a Cort, Lila Thomàs, va explicar que «els lloguers a Palma són exageradament alts» i que «les administracions hem d'emprendre alguna classe de mesura per abaratir aquests preus». De fet, en els darrers mesos, a la sala de sessions de l'Ajuntament de Palma, s'han sentit nombroses propostes dels portaveus dels diferents partits, des d'incentius a la rehabilitació, fins a cessions de finques construïdes per part de l'Ajuntament de Palma en promocions pròpies. Totes s'estan estudiant.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris