nubes rotas
  • Màx: 20°
  • Mín: 18°
17°

Mallorca incrementarà amb 19 les places per a dones maltractades

Un 20% de la demanda queda sense cobrir amb els recursos actuals

El pròxim dia 9, una casa d'Inca oferirà 19 llits per a dones maltractades, que s'afegiran als 48 que actualment s'ofereixen a Palma, gestionats per Caritas. La demanda d'aquest tipus de pisos és constant i l'oferta insuficient, segons mostren les dades de l'Institut de la Dona: es calcula que un 20 per cent de les peticions queden sense ser ateses per manca d'espai, situació que pot paliar però no resoldre el nou casal d'Inca. Dues dones ja hi han demanat plaça, abans fins i tot que s'hagi publicat l'obertura del centre.

No existeix, emperò, una llista d'espera en sentit estricte: sovint, la decisió d'abandonar la llar familiar és sobtada, motivada per la urgència. A l'Institut de la Dona no és una imatge desconeguda la d'una persona que es presenta amb les maletes esperant acollida, com en són testimonis les treballadores del centre. Per moltes dones, no es tracta just de trobar un lloc on penjar la roba "tradicionalment el refugi l'ha garantit la família, tot i que això no es pot aplicar a les immigrants", sinó que a més es busca suport psicològic i, de vegades, orientació laboral.

En efecte, la majoria de dones maltractades experimenta l'anomenada indefensió apresa "incapacitat de reaccionar davant els maltractaments, que es consideren normals o merescuts" com a resultat d'un càstig arbitrari continuat. El sentiment de culpabilitat és freqüent entre les dones que demanen auxili i la petició «no digueu a ningú que he vingut», les treballadores de l'Institut ho saben traduir com «no tornaré fins a la pròxima pallissa».

Però hi ha una dificultat afegida. Com passa amb gairebé totes les dinàmiques socials, la violència de gènere és estacionalitzada. Els mesos d'estiu i el Nadal (gener) són els trams «negres» de la violència, com es pot apreciar al gràfic adjunt. Les vacances laborals incrementen la relació quotidiana entre la dona i el maltractador, de manera que les situacions de violència es multipliquen. Clarament, el major nombre de peticions de separació i divorci es produeix a la finalització d'aquests períodes anuals.

Metrestant, les xifres són clares: una de cada 6 persones que demana consulta al Centre d'Informació dels Drets de la Dona ho fa per una situació de maltractaments domèstics. Amb una mitjana de 100 consultes mensuals, l'any passat un total de 1.340 dones demanaren auxili. Ara algunes tindran més lloc.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris