nubes dispersas
  • Màx: 27°
  • Mín: 26°
29°

El sector exigeix compensacions milionàries pels danys de la vaga

Antich es compromet davant Aviba a garantir els serveis mínims en futurs conflictes en els aeroports

42554

El sector turístic vol assegurar-se que no hi haurà nous col·lapses.

J.MOREY.

M.J./J.J.S Palma.
El sector turístic balear exigirà responsabilitats polítiques, penals i compensacions econòmiques davant dels danys materials i les pèrdues «multimilionàries» generades per les tres jornades de vaga del transport discrecional. Patronals dels subsectors turístics balears com els rent a car i les companyies aèries es reuniren ahir amb la resta del sector en una directiva extraordinària del Foment del Turisme de Mallorca per avaluar la situació. En aquest sentit, anunciaren que els seus serveis jurídics estudien interposar demandes per danys i perjudicis contra els vaguistes i les administracions.

Directius dels cotxes de lloguer afirmaren que «els serveis jurídics determinaran les responsabilitats civils o penals davant la destrossa de 800 vehicles que foren atacats en diversos punts de l'Illa durant la vaga dels transportistes». En el mateix sentit es manifestà el gerent d'Aviba, Víctor Fernández, qui afirmà que «uns vaguistes no poden vulnerar les lleis i sortir-ne impunes».

Per la seva banda, el president del Foment de Turisme de Mallorca, Miquel Vicens, afirmà que reclamaran responsabilitats polítiques a la Delegació del Govern «per incomplir la seva obligació de mantenir l'ordre públic», i al conseller de Treball per «una promulgació tardana i incomplible del decret dels serveis mínims». Vicens també reclamà responsabilitats penals al comitè de vaga «per impedir el compliment dels serveis mínims, i reponsabilitats individuals per desordre públic i danys materials.

El president d'Aviba, Eduardo Zamorano, anuncià ahir que el Govern de les Illes Balears posarà en marxa mesures per garantir el compliment dels serveis mínims en pròxims conflictes laborals que puguin tenir l'aeroport com a escenari. Zamorano, qui va fer aquestes declaracions després de reunir-se amb el cap de l'Executiu balear, recordà que «el conflicte continua obert», però espera una «ràpida resolució si totes les parts assumeixen un compromís de responsabilitat». Precisament, Francesc Antich es va comprometre davant els representants d'Aviba a garantir els serveis mínims en futurs conflictes.

El president d'Aviba preveu unes pèrdues multimilionàries per a les agències de vitage, que podrien ser de 100 milions de pessetes per a cadascuna de les sis grans companyies del sector, «només en pagament de taxis, personal i logística de serveis, però hem de recordar que són un total de 180 agències les que integren l'associació». El conjunt del sector turístic es felicità del compromís del Govern per considerar els aeroports balears com a punt neuràlgic del sector turístic.

Anul·lacions i Reclamacions

El responsable del touroperador alemany TUI a Mallorca, Juan Carlos Alia, afirmà que la vaga dels transportistes ha generat fortes pèrdues a la seva empresa. Indicà que a Alemanya qualsevol retard de més de quatre hores implica automàticament una compensació econòmica i que s'esperen un màxim de 10.000 reclamacions provinents dels clients afectats el cap de setmana. Alia afirmà que aquesta situació és insostenible i si no es firma un acord, la pèrdua d'imatge de Balears com a destinació turística es pot traduir en una allau d'anul·lacions, en un moment en què aquesta imatge ja està deteriorada a Alemanya. Els dos principals majoristes registren descensos de dues xifres pel que fa a les reserves de cara a aquest estiu.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris