nubes rotas
  • Màx: 25°
  • Mín: 23°
20°

La vaga dels autocars acaba amb l'amenaça de més convocatòries

Els touroperadors advertiran Antich que o soluciona la crisi o canvien de destinació

34150

Les diferències entre la cúpula de CCOO amb els treballadors i UGT dificulten l'acord.

Aquesta matinada, a les 00.00 hores, acabà la vaga del transport discrecional que, entre altres efectes, ha saturat els aeroports balears, ha perjudicat la imatge turística i ha causat greus perjudicis als passatgers. El conflicte, tanmateix, no ha acabat. Mentre que els treballadors amenacen amb nous aturs i pretenen mantenir més negociacions amb els empresaris, aquests consideren que ja no poden fer més concessions. El secretari general de la Federació de Comunicació i Transports de CCOO, Juan Ortiz, expressà ahir la seva voluntat de reprendre les negociacions amb la patronal per intentar trobar una solució al conflicte, sota amenaça d'un nou calendari de mobilitzacions. Així ho manifestà ahir Ortiz al director general de Treball, Fernando Galán.

L'actitud del sindicat majoritari és de reflexió sobre les possibilitats d'acord real, com abordar la ruptura entre els treballadors i els seus interlocutors (palès disssabte en la negativa dels xofers a secundar el preacord assolit entre patronal i sindicats), i la decisió de convocar més mobilitzacions. «Volem deixar refredar la situació i no prendre decisions en calent» afirmà Ortiz, que recalcà que el preavís al TAMIB de dos nous caps de setmana de vaga encara no ha estat registrat. Fernando Galán i Juan Ortiz mantingueren ahir horabaixa contactes a Son Sant Joan per avaluar la possibilitat de modificar alguns aspectes del preacord rebutjat pels xofers.

Concretament, traslladar la pujada salarial al sou base, en lloc de cobrar-la segons altres conceptes com les hores extra o el de càrrega i descàrrega de maletes. Els piquets afirmen que aquests dos conceptes sumen més del 50% del sou real dels treballadors, i que es distorsiona la pujada salarial i s'obliga a treballar moltes hores perquè l'increment sigui realment efectiu. D'altra banda, Ortiz imputà la negativa dels treballadors a secundar el preacord de dissabte entre el comitè de vaga i la patronal a una informació errònia transmesa des d'UGT.

D'altra banda, Carlos Sedano, assessor laboral de la patronal del transport discrecional, qualificà ahir el preacord rebutjat pels treballadors de «màxim assolible pel sector», i afegí que «ara ja es tracta d'acceptar-lo o rebutjar-lo. La negociació ha arribat a un sòtil i la donam per acabada». La patronal creu necessària la recapacitació dels treballadors. El conjunt del sector turístic balear avaluarà les pèrdues del conflicte, les estratègies d'actuació i les perspectives en què ha quedat aquesta temporada alta. Ho faran en una reunió extraordinària que té lloc avui horabaixa al Foment de Turisme de Mallorca.

Els TO donaran un ultimàtum al Govern per resoldre el conflicte

Els majoristes fan comptes donar un ultimàtum al Govern balear perquè resolgui el conflicte, sota l'amenaça d'eliminar places de vols xàrter cap a les Balears desviant-les a altres destinacions. Aquesta posició l'adoptaran els touroperadors en la reunió que mantindrà avui el sector turístic balear en el Foment de Turisme de Mallorca, on s'avaluaran els efectes i les perspectives de la vaga del transport discrecional. Els majoristes exigiran a l'Executiu presidit per Francesc Antich garanties que aquesta vaga no es torni a repetir, sota l'amenaça de carregar-se la temporada turística d'estiu.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris