nubes dispersas
  • Màx: 22°
  • Mín: 18°
15°

Els aeroports superaren una jornada crítica amb les terminals saturades

El dispositiu dels majoristes i les restriccions d'entrades internacionals evitaren el caos

Els aeroports balears superaren la segona jornada de vaga del discrecional amb problemes però evitaren el caos. Els retards mitjans foren de tres hores i la demora màxima, de sis hores, es produí en un vol britànc. A banda d'això 7.000 persones passaren la passada nit a les terminals de Son Sant Joan, 3.000 a Menorca i 1.500 a Eivissa.

Brusel·les, mentrestant, restringí les entrades de vols internacionals per adequar els passatgers a la possibilitat de trasllat cap als hotels. Gràcies a aquesta regulació d'entrades i al dispositiu dels touroperadors per traslladar els clients als establiments a través de taxis i de rent a car, els aeroports mantingueren la seva operativitat.

Eurocontrol, l'òrgan europeu que regula els slots horaris, és a dir les franges en què operen els vols continentals, limità els moviments entre les 15.00 i les 19.00 hores, franja horària més problemàtica perquè no hi havia taxis abastament per donar sortida als turistes que s'acaramullaven a les instal·lacions de l'aeroport.

En la reducció aplicada per Eurocontrol a Son Sant Joan es passaren dels habituals 27 vols per hora a un mínim de cinc vols durant els moments més crítics de l'horabaixa. Pel que fa a les esperes dels passatgers per a un servei de taxi, també oscil·laren al llarg de la jornada. Com a moment punta es produïren esperes davant de les esplanades de Son Sant Joan de gairebé quatre hores.

Aeroports Espanyols i Navegació Aèria afirmà que durant el període de màxima espera els visitants arribats en paquet turístic es congregaren davall del porxo de l'antiga terminal A per evitar la forta calor i alleugerir les hores d'espera. Malgrat tot, fou inevitable que es produïssin petites friccions entre els mateixos turistes, cansats de la situació.

Pel que fa a l'antiga terminal A de sortides, habilitada per l'ens Aena com a zona d'espera davant el perill de col·lapse de les terminals actualment operatives, no s'obrí. En aquest sentit, i en una jornada punta pel que fa a l'arribada de passatgers, els plans de contingència dissenyats pels touroperadors alemanys i britànics, i la professionalitat de la direcció de l'aeroport i dels agents turístics, hotelers, i taxistes, permeteren treure endavant una jornada en què era més que previsible el caos absolut.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris