nubes
  • Màx: 22°
  • Mín: 20°
19°

El Govern ofereix a Madrid «una etapa de col·laboració institucional»

Garcías envia una carta al ministre Posada en què reclama una treva

La tensió i l'enfrontament que ha caracteritzat les relacions entre el Govern autonòmic i central els dos darrers anys ja ha fet vessar el tasó. Almanco així ho creu l'Executiu balear que ha llançat a Madrid una oferta per tancar la guerra i obrir «una nova etapa de col·laboració institucional».

Així ho recull una carta que el conseller de Presidència, Antoni Garcias, ha enviat al ministre d'Administracions Públiques, Jesús Posada, on això sí, condiciona l'establiment d'un nou clima de confiança, al desenvolupament del Règim Especial per a les Balears, que tot i estar aprovat des de fa tres anys no s'ha arribat a aplicar.

Garcias afirma que «el Govern pot proclamar que hem cercat el diàleg i el consens i malgrat tot no ens sentim corresposts en igual mesura per l'Estat». Per Garcías «les diferències polítiques no han de ser un obstacle per crear un clima més positiu. Demanam al Govern de l'Estat la mateixa actitud de consens i diàleg que nosaltres li oferim».

La carta, malgrat que diu que no vol ser un «memorial de greuges», explica de forma resumida els múltiples conflictes mantinguts entre ambdues institucions, que segons Garcías demostra que l'Estat adopta un actitud que genera tensió i confrontació. En aquest sentit, s'assenyala que s'ha utilitzat «el Tribunal Constitucional de forma sistemàtica com una advertència destinada a paralitzar la dinàmica legislativa de les Illes Balears». Així, es fa referència a la possible presentació de nous recursos contra l'ecotaxa i la llei del comerç.

A més, emperò, el conseller no desaprofita l'ocasió per defensar l'aplicació de la llei de consells després que el Constitucional decidís aixecar la suspensió dels articles recorreguts, la qual cosa generà una sensació d'haver guanyat, de moment el pols institucional. Garcías diu que «no volem tals victòries. Volem, molt al contrari, que el Govern de l'Estat cooperi en el procés d'institucionalització de l'autogovern».

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris