nubes rotas
  • Màx: 25°
  • Mín: 25°
26°

Antich: «Ens aniria bé que el turisme davallàs un poc a l'estiu»

El president Antich creu que els ciutadans poden notar que l'Executiu s'esforça per canviar el model social i de país

42568

Francesc Antich.

"President, el vostre Govern, que no n'havia de durar ni un, ha fet dos anys. En què els pot notar el ciutadà en la vida quotidiana?
"Durant aquests dos anys ha existit una preocupació molt important pels grans temes: pla energètic, residus, pla de transports, etc. És vera que els resultats només es veuran així com vagi passant el temps. Però també és vera que durant aquests dos anys hem fet coses que la gent ja pot notar. Hi ha onze mil persones que cobren un complement a les pensions no contributives.
L'altre dia era a Pollença a inaugurar una escola, i puc assegurar que els pares i les mares n'estaven ben satisfets. Durant aquests dos anys, hem posat en marxa inversions per valor de 10.000 milions de pessetes en obres d'infraestructures escolars. Totes les escoles estan connectades a internet. Destinam 400 milions a ajudar al·lots que han caigut en el fracàs escolar. Hem començat, d'acord amb les APA, per crear un servei de guarderia abans que no comenci l'horari escolar. Pens que els estudiants universitaris s'han començat a témer que hi ha un Govern que es preocupa per ells. Hi ha la planificació d'invertir a la UIB cinc mil milions de pessetes, i una part d'aquesta inversió ja és comença a veure: hi dos edificis importants i el multiaulari en construcció.
La gent major de molts de pobles sap que si té una malaltia el vespre tenen un PAC mòbil que se'ls acosta. Hem firmat vint convenis amb ajuntaments per a la construcció de diferents PAC i centres de salut. Els ciutadans del carrer han començat a notar el canvi perquè, a més de l'esforç de crèixer en quantitat, hem fet l'esforç de créixer en qualitat, encara que ens queda molt de camí per recórrer. S'han augmentat en prop d'un 70% el pressupost de la lluita contra la droga. El tren té un 40% més de viatgers. Molts de pobles de prop de Palma veuen com hi ha més freqüències d'autobusos.
A Palma, ja hi ha la primera fase de l'estació d'autobusos. Ja hi ha moltes de coses que deixen clar a la gent que anam per un altre camí. No obstant això, crec que el més important d'aquests dos anys és que hem començat a posar les fites per mostrar quin és el canvi de model que volem per a aquest país i que hem consolidat l'enteniment en el si d'aquest Govern. Hem creat debat sobre tots els temes importants i s'ha demostrat una cosa: que debatre les coses, implicar la gent, exercir la democràcia no està barallat amb l'eficàcia.

"President, aquest és un govern d'esquerra o de centreesquerra. Les Balears continuen essent tèoricament molt riques i els salaris continuen essent els més baixos de l'Estat. Això no ha canviat.
"Solucionar-ho serà una tasca dificultosa. El que podíem fer ja ho hem començat a fer. Hem signat un Pacte per l'Ocupació i per l'Economia Productiva amb els sindicats i les patronals, un pacte que dóna prioritats als col·lectius amb més dificultats, com la dona, la gent jove, els minusvàlids... No ens bastarà ni un any ni dos per canviar la situació que esmentau. Quan parlam de model, tot està interrelacionat: turisme de més qualitat, noves ofertes que rompin l'estacionalitat. Per força tot això hauria de tenir uns efectes importants.

"Quan parlau de rompre l'estacionalitat, a què us referiu? A distribuir durant tot l'any el nombre de turistes que arriben els mesos d'estiu? A tenir el mateix nombre de turistes el més de gener que el mes d'agost?
"Necessitam tractar bé les puntes de l'estiu, que no fan gaire bé a la nostra economia. No hem de créixer en quantitat sinó en qualitat. Així, el creixement no implicarà la vinguda de més gent. Aquest és el camí. Hem de treballar per diversificar l'oferta i diversificar el mercat, de forma que durant la temporada baixa i mitjana hi hagi ocupació. Durant l'estiu no podem créixer més. Fins i tot, ens anaria bé davallar una mica durant l'estiu. Una de les queixes que té el turisme familiar de masses, el que torna més d'un any, és precisament la massificació. El secretari de l'Organització Mundial del Turisme, posà les Balears com a exemple de destinació turística sobresaturada, com a exemple de destinació que podia morir d'èxit. Deia que a Mallorca s'havien de posar en marxa taxes turístiques, actuar en infraestructures i actuar en ordenació del territori. Aquestes són les línies d'actuació.

"Aquesta mateixa setmana, ja que parlam d'exemples, el president del Consell Econòmic i Social de l'Estat, també ens posava com a exemple de tot allò que no s'ha de fer en matèria de sinistrabilitat laboral. Enguany hi ha hagut molts de morts en «accidents» laborals.
"Aquesta qüestió preocupa a tot el Govern i, molt especialment, a la conselleria de Treball. No ens hem quedat amb la preocupació. Hem augmentat les inversions en prevenció. Les Balears, atès el gran creixement dels darrers anys, pot ser una mica més propensa que altres indrets als accidents de treball. De totes formes, aquesta xacra afecta tot Espanya...

"...però la lideram nosaltres.
"La lideram nosaltres per aquesta economia que hem tingut amb uns creixement salvatge especialment en la construcció. Intentam implicar en aquesta lluita tots els afectats. El conseller s'hi ha reunit. Existeix una sensibilitat en totes les organitzacions. Les inspeccions han de millorar de les inspeccions i hem de ser inflexibles amb les sancions. També ens hem reunit amb Fiscalia perquè actuï. No canviarem res d'un dia per l'altre.

"L'habitatge social també continua essent un dels grans assumptes pendents d'aquesta comunitat autònoma.
"Els preus de l'habitatge lliure han augmentat un 70% els darrers anys. La nostra situació és difícil. Hem de menester mesures de contenció del creixement de la construcció, però, per altra banda, tenim unes necessitats socials per resoldre.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris