algo de nubes
  • Màx: 24°
  • Mín: 22°
21°

Mato «coneixia el procés de Bitel pels canvis de correus electrònics»

Un perit diu que intenten justificar com error l'espionatge de Quetglas

Un dels perits que ha elaborat l'informe demanat pel jutge Enrique Morell, que instrueix l'anomenat cas Bitel, atribueix a Javier Mato, excap de premsa del Govern balear en temps del PP i excap de Gabinet del ministre de Medi Ambient, Jaume Matas, «un alt i profund coneixement pràctic, amb eficaç control de les opcions i característiques dels redireccionaments realitzats a Bitel». Aquest cas, objecte d'instrucció per part del jutjat 9 de Palma, investiga un presumpte espionatge electrònic a l'expresident de la Comissió Insular d'Urbanisme del CIM en la passada legislatura, Francesc Quetglas.

Segons s'ha demostrat per part dels perits, tots els missatges que rebia i enviava Quetglas acabaven en el compte svalloriUgabpresi.caib.es, que se corresponia amb el secretari de Jaume Matas quan era president del Govern, Sebastià Vallori. D'acord amb l'informe de l'especialista en noves tecnologies forenses contractat pel Govern, Miguel Àngel Gallardo, «és probable que existeixi una relació entre el coneixement de l'error, el que, en la meva opinió pot parèixer un error, però que també pogués ser qualque cosa que intencionadament pogués pretendre que semblàs un error».

Segons el perit, «el fet que prosperàs el que es pretén que sembli un error tan eficaç, i quedi en la impunitat és un dels majors motius d'alarma criminològica, perquè si hi ha qualque cosa intencionada, amb la major probabilitat que quedi en la impunitat, és allò que aconsegueix que pareixi un error». Aquest suposat error s'hauria produït en intentar redireccionar el compte gabinet-del-presidentUbitel.es al compte svalloriUgabpresi.caib.es. L'autor material fou Esteban Luengo, un treballador eventual de Bitel que no tenia els mateixos coneixements del seu antecessor, Esteban Bardolet.

Aquest darrer havia detectat una setmana abans un problema en un redireccionament del compte de Javier Mato, que fou solucionat d'immediat. Luengo realitzà la seva tasca el 9 de març del 1998, de tal manera que fins al 15 de març de l'any 2000 tots els missatges del compte personal de Quetglas (presi dentUurbanisme.cim.net) arribaven al Consolat de la Mar. No obstant això, segons ha confirmat el perit, el redireccionament que havia de fer Luengo dels dos comptes de Jaume Matas no arribà a realitzar-se.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris