algo de nubes
  • Màx: 21°
  • Mín: 12°
21°

«Promotors i constructors s'han d'agafar amb seriositat els estudis geotècnics»

El director de l'Institut de Qualitat, Luis López, no veu gaire respecte a la llei

El director d'Igetec (Institut de gestió tècnica de qualitat), Luis López Bordetas, afirma que fa falta que tant promotors com constructors comencin a mentalitzar-se i es prenguin seriosament l'estudi geotècnic que per llei s'ha de fer abans de començar una obra de nova construcció. La societat que López dirigeix té com a accionista majoritari el Col·legi d'Arquitectes de les Illes.

Els estudis geotècnics permeten tenir un coneixement del subsòl on s'edificarà, així calculen la càrrega admissible i els assentaments previsibles garantint els fonaments adients de l'edificació. Aquests estudis, però, fa uns anys no s'exigien. L'EHE (Instrucció per a l'execució de formigó armat), que entrà en vigor el 99, transformà en una obligació elaborar uns estudis geotècnics en obres noves. Abans, però, «només en feien a les obres molt compromeses», assenyala López. És per això que la majoria d'edifics d'aquesta Illa s'han alçat sense tenir un coneixement adient del subsòl sobre el qual estan assentats.

A més, des de l'entrada en vigència de la Llei d'Ordenació i Edificació (LOE), el maig de l'any passat, s'obliga que siguin laboratoris o entitats acreditades per la Comunitat Autònoma els que facin aquests informes i que, a més, disposin d'una assegurança de responsabilitat civil amb garanties per deu anys. De fet, l'article 14 de la LOE deixa clar en el punt segon que «són entitats de control de qualitat d'edificació aquelles capacitades per donar assistència tècnica en la verificació de la qualitat del projecte, dels materials i de l'execució de l'obra i les seves instal·lacions d'acord amb el projecte i la normativa aplicable».

És a l'apartat «b» del tercer punt d'aquest mateix article en què s'afegeix que aquests laboratoris o entitats de control han de «justificar la capacitat suficient de mitjans materials i humans necessaris per realitzar adequadament els treballs contractats, en el seu cas, a través de la corresponent acreditació oficial atorgada per les comunitats autònomes amb competència en la matèria». Llei que no compleixen els geòlegs que van per lliure.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris