algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín:
16°

Descens espectacular en el sacrifici de boví i d'oví a l'escorxador de Manacor

La crisi de les vaques boges i de la llengua blava ha fet minvar les matances un 20%

La psicosi que s'ha generat entre els consumidors arran del mal de les vaques boges, com també de l'epidèmia de la llengua blava que provocà a finals d'any la mort d'un elevat percentatge del ramat oví en algunes finques del Llevant i Migjorn de Mallorca, s'ha traduït en una evident reducció del volum d'activitat a l'escorxador comarcal de Manacor. Les xifres parlen per si mateixes: si l'any 1999, per l'escorxador hi passaren 2.119.084 quilograms de carn bovina, porcina i ovina, l'any 2000 només s'hi han tractat 1.845.210 quilos de carn de les tres castes esmentades.

D'aquesta manera, en tan sols un any de diferència, el volum de carn procedent del sacrifici dels animals a l'escorxador comarcal s'ha reduït uns 273.874 quilograms. Comparant l'evolució entre 1999 i el 2000, es desprèn que hi ha hagut una disminució del 20 per cent. D'entre aquesta davallada en el volum de carn destinada a consum humà que genera l'escorxador, el nombre de bovins seguit pel d'ovins és aquell que més s'ha ressentit de la crisi ramadera. Mentrestant, les porcelles i els porcs s'han salvat un poc de la psicosi i, per tant, la davallada no ha estat tan espectacular.

Si en el decurs de l'any 2000, a l'escorxador de Manacor es varen sacrificar 1.118 vedelles i 45.000 mens; per contra, l'any 1999, es mataren 1.230 vedelles i al voltant de 50.000 mens. Encara que el porquí també ha estat sensible al descens en el consum de carn, cal dir que no ha estat tan fort. Davant la minva del volum d'activitat de l'escorxador comarcal, que recull animals de Sant Llorenç, Son Servera, Artà, Petra i Vilafranca, entre d'altres, el delegat de l'escorxador, Antoni Sansó (PSM), manifestà que «per combatre aquesta crisi cal mantenir els productes de qualitat i, en aquest sentit, la denominació de producte balear és una estratègia econòmica de primer ordre per fer front a la globalització».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris