cielo claro
  • Màx: 16°
  • Mín:
14°

Forta pressió assistencial a la unitat de tractament per la bulímia i l'anorèxia

Devers cinquanta persones amb trastorns esperen consulta externa a Son Dureta

63626

L'hospital de la Creu Roja és la seu de la Unitat de Trastorns de la Conducta Alimentària.

La Unitat de Trastorns de la Conducta Alimentària (UTCA, creada el maig de 1999 per acord entre l'Insalud i la Conselleria de Sanitat) sembla haver quedat curta per atendre la demanda de la població: just l'any passat la unitat integrada va haver d'atendre 250 noves visites i efectuar un total de 2.800 seguiments dels casos, bulímies i anorèxies en la seva major part. La llista d'espera per rebre tractament especialitzat en consultes externes a Son Dureta afecta devers 50 persones, segons fonts de l'UTCA.

Tot i que aquestes xifres apunten un col·lapse en les possibilitats del centre de dia, ubicat a l'hospital de la Creu Roja, la doctora Maria Eugènia Torrente matisa que aquesta pressió forta mostra precisament el bon funcionament de l'UTCA: l'anàlisi dels casos tractats mostra que de cada vegada hi demana consulta gent més jove, amb la qual cosa la possibilitat de recuperació és més elevada, mentre que tendeix a minvar el nombre de persones que pateixen trastorns cronificats.

No cal confondre, emperò, edat amb cronificació, segons assevera la doctora Torrente: és cert, en termes generals, que els pacients més joves tenen més possibilitats de sortir-se'n; però allò que ha de ser tingut en compte és l'edat del trastorn, no del pacient.

L'UTCA fou creada per evitar el rebuig dels pacients a uns protocols entre les dues administracions competents "Insalud i la Conselleria de Sanitat" que duien els pacients des de Son Dureta, on s'efectuaven els tractaments endocrinològics, fins a l'Hospital Psiquiàtric, on se'ls havia de donar tractament psiquiàtric i suport psicològic. El manicomi no era el lloc més adient per rebre aquesta casta d'ajut. Algunes pacients entrevistades aleshores per Diari de Balears coincidien ben clarament a explicar: «Jo no he d'anar al Psiquiàtric, jo no estic boja». El pas pel carrer de Jesús mai no ha estat un passeig agradable per a pacients o visitants.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris