nubes dispersas
  • Màx: 18°
  • Mín:

El Govern retornarà els primers 700 milions cobrats per l'Isiquema

El TSJB obliga a pagar interessos i a indemnitzar pels avals bancaris

El Govern balear haurà de retornar els primers 700 milions de pessetes pagats en diverses liquidacions anuals per a les empreses Telefònica, Repsol Butano, B.P.Oil, i Repsol Comercial de Productos Petrolíferos en concepte de l'Impost sobre instal·lacions que incideixen en el medi ambient (Isiquema), segons ha establert la Sala Contenciosa del Tribunal Superior de Justícia de Balears en diverses sentències.

Aquest tribut, creat pel Govern del Partit Popular l'any 1991, fou anul·lat pel Tribunal Constitucional el passat 30 de novembre, que estimà el recurs presentat per l'advocat de l'Estat en nom del Govern central presidit aquells anys per Felipe González.

Concretament, Repsol Butano rebrà 123 milions; B.P.Oil, 96 i Repsol Comercial de Productos Petrolíferos, 481. Aquesta darrera companyia i Telefònica també recorregueren contra el Reglament que desenvolupava la llei de l'Isiquema, que ha estat estimat pel TSJB. Les resolucions condenen al Govern a pagar una indemnització pels costs de l'aval bancari presentat per les empreses.

El TSJB es remet a la sentència del TC, que declarà la inconstitucionalitat de l'impost perquè «es configura sobre el patrimoni immobiliari i incideix en la mateixa matèria imposable que la de l'Impost municipal sobre Béns Immobles, i s'incorre per això en la prohibició prevista en l'apartat 3 de l'article 6 de la Llei Orgànica de Finançament de les Comunitats Autònomes (Lofca)».

Una de les resolucions assenyala que aquesta norma «ha estat expulsada de l'ordinament jurídic» i, davant de l'anul·lació de l'impost, «procedeix la devolució del que s'ha ingressat indegudament, a més dels interessos en concepte d'indemnització».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris