algo de nubes
  • Màx: 12°
  • Mín:

Jutjats, l'Institut de la Dona i el Govern ultimen un pla contra els maltractaments

Inclourà una teràpia alternativa per als homes delinqüents similar als toxicòmans

L'Institut de la Dona, els representants del Ministeri de Justícia a les Balears, la Policia i el Govern estan ultimant un acord marc de lluita contra els maltractaments, segons informà a Diari de Balears el secretari general tècnic de la Conselleria de Presidència, Fernando Pozuelo. Pozuelo, que ahir mantingué una reunió amb Francisca Mas, directora de l'Institut de la Dona, i Pere Barceló, jutge degà, indicà que l'objectiu d'aquest pla és coordinar totes les actuacions en màteria de maltractaments.

Aquesta coordinació inclou tot el procés des que es presenta una denúncia a la Policia o als jutjats fins que la dona víctima d'aquests maltractaments ingressa en un centre d'acollida, perquè tot el circuit quedi interconnectat. L'acord conté també el tractament del delinqüent, previst en el doble vessant de persona que incompleix la llei i també com un malalt al qual han de sotmetre a algun tipus de teràpia mèdica o psicològica. Segons informà Fernando Pozuelo, serà la directora de l'Institut de la Dona l'encarregada d'elaborar l'esborrany sobre les possibilitats de tractament, una pràctica que ja existeix en algunes comunitats autònomes sempre en col·laboració amb els jutjats.

Aquesta alternativa a altres mesures purament jurídiques introdueix la possibilitat de substituir les penes amb tractaments de rehabilitació, com ja es dóna en el cas de delinqüents toxicòmans. L'Executiu autònom s'encarregarà de fomentar la dotació de centres d'acollida per a les dones, especialment a la comarca d'Inca, on la infraestructura d'aquest tipus és especialment deficitària. Per la seva part, els deu Jutjats d'Instrucció s'hauran de connectar informàticament per evitar la dispersió de denúncies en cadascun d'ells. Pere Barceló ja ha assenyalat, no obstant això, que la manca d'informació dels antecedents dels maltractadors origina que a aquests delinqüents se'ls sotmeti a judicis de faltes individuals, que comporten penes petites.

De moment, l'única manera de pal·liar aquest problema és que les víctimes aportin les còpies de les denúncies presentades, per tal de traslladar-les al jutjat que tramiti la causa més antiga. És a dir, les denúncies per maltractaments habituals són gestionades pel jutjat que ha acollit la primera denúncia, per tal d'acumular-les totes. L'objectiu és molt simple: el maltractament continu és un delicte i les penes són majors, mentre que denúncies aïllades en diversos jutjats nomes són faltes.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris