muy nuboso
  • Màx: 17°
  • Mín: 11°
11°

Antich i Pujol fan front comú per aconseguir més doblers de Madrid

Denunciaren a Palma les pressions de l'Estat espanyol contra el poder autonòmic

96582

Francesc Antich va sentir la veu de l'experiència del seu col·lega Jordi Pujol.

Els governs de Francesc Antich i de Jordi Pujol enfortiren ahir el front comú, no només defensiu sinó que també ofensiu, en matèria de finançament i política autonòmica davant Madrid. Ambdós presidents criticaren, en acabar la cimera catalanobalear al Consolat, les pretensions de Madrid «de rebaixar el sostre autonòmic», segons Pujol, i que suposen un «involucionisme» en la qüestió segons Antich.

La cimera, la primera entre un govern nacionalista català i un govern del Pacte de Progrés balear, estava emmarcada en la relació entre Catalunya i Balears. La diferència de sintonia respecte a altres cimeres amb els governs de Jaume Matas i Cristòfol Soler era clara. Pujol va assegurar que «aquesta vegada hem vingut conscients que trobaríem una sintonia, en moltes de les coses que plantegem, prou positiva».

Sobre el finançament, Antich va destacar que coincideixen en «la necessitat que l'Estat presenti de forma urgent una proposta i que parlem del 'quantum' vol posar i no del com». «A Balears l'aspecte de la població, que ens tenen en compte la del 1988, ens crea greus problemes», va puntualitzar. Al respecte Pujol va dir que «Espanya ens té preocupats perquè hi ha una política que per a l'ampliació de l'Estat d'autonomia no és especialment favorable.

Balears i Catalunya estan molt malament finançades i ens beneficiam poc dels fons europeus i si no coincidim en el diagnòstic, coincidim en les necessitats». Pujol es va considerar pessimista davant la possibilitat que s'obri un debat d'ampliació de l'Estat d'Autonomies. «Es parlarà del finançament, però crec que no podrem negociar la pujament del sostre autonòmic, fins i tot sense mouren's de la Constitució, amb el Govern central».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris