nubes dispersas
  • Màx: 17°
  • Mín: 13°
13°

Els comerciants balears apliquen als productes un sobrecost del 54%

El seu guany net és del 22'1%, 4'3 punts més que la mitjana estatal

Els comerciants de les Balears apliquen una mitjana de marge brut (marge sobre els preus de compra dels productes per determinar el preu de venda al públic) del 54 per cent, 16'4 punts més que la mitjana estatal. Pel que fa al marge net mitjà, és a dir, el valor de les vendes menys les compres i les despeses, aquest és del 22'1 per cent en el comerç de la nostra Comunitat, 4'3 punts més que la mitjana estatal.

Aquestes dades corresponen, referit a 1999, al darrer Estudi sobre l'estructura del comerç minorista a Espanya, editat pel Ministeri d'Economia (Direcció General de Política Comercial) i pel Consell Superior de Cambres Oficials de Comerç. Els marges més alts, tant els bruts com els nets, es registren en els sectors d'equipament (personal i de la llar) i d'altres comerços especialitzats: tots ells superen el 40 per cent de marge brut i el 20 per cent de marge net.

Per contra, els marges més baixos es troben en el sector de vehicles, accessoris i carburants, amb marges bruts del 22'4 per cent i marges nets del 14'5 per cent. Aquest és un dels pocs subsectors del comerç balear amb uns guanys inferiors a la mitjana estatal. Els marges aplicats pels comerciants minoristes balears tenen un paral·lelisme en la mitjana de facturació anual, que també és superior a l'estatal, en aquest cas de 10 milions de pessetes.

Concretament, els 15.120 comerços minoristes de les Balears facturen anualment 634.000 milions de pessetes. Així, la mitjana balear de facturació és de 41'97 milions de pessetes anuals per comerç, mentre que l'estatal és de 32'3 milions. Pel que fa a l'ocupació laboral, l'Arxipèlag també supera el conjunt de l'Estat, ja que els nostres comerços tenen, de mitjana, 3 persones per establiment. A Espanya, la mitjana és de 2'6.

El comerç minorista que ocupa un major nombre de persones és el mixt o integrat (supermercats, hipermercats i grans magatzems), amb 14.631 persones (el 32'3 per cent del total). A continuació se situa el de la llar (bàsicament, mobiliari i equipaments) amb 6.241 persones (13'8 per cent); vehicles, accessoris i carburants amb 5.480 persones (12'1 per cent); altres d'especialitzats amb 5.130 ocupats (11'4 per cent) i, finalment, alimentació amb 5.001 persones (11'1 per cent).

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris