algo de nubes
  • Màx: 17°
  • Mín: 11°
16°

Taxes, llengua, festius, rebaixes i alcohol

La llei regula diversos aspectes d'interès general, alguns d'ells polèmics i altres no tant

Taxes, llengua, festius, rebaixes i poc alcohol. Aquests conceptes són claus en el projecte de Llei de comerç de les Illes Balears aprovat ahir al Consell de Govern.

Començant pel darrer, que per a alguna gent és el primer, les begudes alcohòliques, segons l'article 7, «no es podran vendre si tenen més de 18 graus cetesimals en establiments comercials, incloses les botigues de conveniència, ni en les botigues annexes a les benzineries, a partir de les 22.00 hores i fins a les 8.00 hores de l'endemà». Aquest article impideix que els joves es puguin abastir d'alcohol per fer els cada vegada més de moda «botellones», que consisteixen a comprar litres de begudes alcohòliques el vespre per beure-les al carrer i evitar consumir als establiments nocturns.

Continuam per un tema més important, encara que, per desgràcia, no tant, per a tanta altra gent, els drets lingüístics queden emparats en l'article 8, que obliga a tots els comerços a atendre en qualsevol de les dues llengües cooficials. En els comerços de més de 5 treballadors serà el consumidor qui escullirà la llengua en què vol ser atès. Per aclarir els dubtes que surtin entre la ciutadania sobre la llei, en un altre article, en l'11, «es crea el Consell Assessor de Comerç de les Illes Balears com a òrgan consultiu del Govern en les matèries regulades en aquesta llei».

Pel que fa als grans establiments comercials, aquests seran «els que tenguin més de 250 treballadors, o un volum de negoci anual superior a uns 6.700 milions de pessetes o un balanç general superior a uns 4.500 milions de pessetes. Les quantitats són aproximades perquè la llei s'expressa únicament en euros (serà perquè ja es va preveure en la redacció que no entraria en vigor fins que l'euro sortís al carrer, l'any que ve?). Els grans establiments seran vetats a Balears si així ho considera necessari el Govern balear i, vista la definició, sense que els metres quadrats, per pocs que siguin, importin.

A més, la superfície màxima d'un establiment comercial serà de 1.300 m2, a Palma, i a la resta de l'Illa d'entre 250 m2 i 800 m2, dependent de la població. Això no serà aplicable a locals de venda d'automòbils, mobles o materials de construcció. A més, els grans establiments comercials, una vegada hagin passat aquests tràmits, hauran de pagar una taxa.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris