nubes dispersas
  • Màx: 16°
  • Mín: 10°
11°

Les Balears demanaran doblers del REB i del conveni de carreteres per al tren

El Règim Especial diu que Madrid finançarà el transport ferroviari

Les Illes Balears demanaran doblers a Madrid per impulsar el transport ferroviari autonòmic a través de dues vies: el desviament de doblers del conveni de carreteres que no es destinin a la construcció de més autopistes i l'aplicació del Règim Especial Balear, aprovat el 1998, que estableix la col·laboració del Govern central en la potenciació del tren. La primera de les vies ja és prou coneguda. El Ministeri de Foment, dirigit per Francisco Àlvarez Cascos, posa molts entrebancs a la modificació de la proposta inicial del conveni de carreteres, que preveia un sèrie de noves autopistes (Manacor, Alcúdia i Peguera).

En assolir el Govern, el Pacte de Progrés descartà les noves autopistes a favor de desdoblaments, plantejant que els doblers «estalviats» siguin destinats a la creació de noves línies de tren o recuperació de les antigues. Sembla que Àlvarez Cascos no ho posa fàcil, si bé alguns sectors polítics i socials critiquen l'Executiu autonòmic perquè no exigeix la totalitat dels doblers del conveni de carreteres (uns 57.000 milions de pessetes) malgrat la renúncia a les autopistes.

La segona via s'obrirà a través d'una proposta no de llei del PSM que denuncia «el total incompliment del Règim Especial Balear». La proposta exigirà al Govern central que formalitzi la seva participació en el finançament de les inversions ferroviàries. En aquest cas, no seria directament el Govern de les Illes el que demanaria doblers de Madrid per al tren, sinó que seria el mateix Parlament balear que plantejaria l'exigència.

Segons Antoni Alorda, diputat del PSM, «actualment l'Estat incompleix una obligació marcada per llei. El Govern central transgredeix impunement el Règim Especial, demostrant la manca de sensibilitat i de preocupació que susciten les problemàtiques crítiques que pateixen els ciutadans balears».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris