algo de nubes
  • Màx: 12°
  • Mín:
11°

Els escorxadors enviaran els residus perillosos de les vaques a la Península

El Govern adoptarà la mesura mentre no disposi d'un forn per incineració d'animals

El conseller d'Agricultura, Mateu Morro, confia que la setmana que ve o com a molt d'aquí a 15 dies ja es comenci a traslladar el MER (Materials Específics de Risc), això és, l'encèfal, la medul·la, i els budells bovins que ara s'estan emmagatzemant en els congeladors dels escorxadors de l'Illa a la Península per ser destruïts.

La consellera de Sanitat, Aina Salom, que assistí juntament amb Morro a una reunió a Madrid per parlar del mal de les vaques boges, coincidí ahir amb el conseller d'Agricultura a dir que el primer que és farà a l'Illa serà «enviar el MER congelat cap a Barcelona per ser eliminat, de moment donam a l'abast. Però, tot d'una que poguem posarem en marxa un forn per incinerar animals», afirmà. Després Salom va remetre contra l'exconseller de Sanitat, Francesc Fiol, i recordà l'existència del «decret 84 que alerta de 14 malalties animals. Per què no va fer res per eliminar aquests animals malats quan era conseller? Les declaracions de Fiol van en contra dels seus. Està bé donar les culpes als altres, però som nosaltres qui hem aprovat el Pla de residus i qui posarem en marxa un forn per incineració d'animals», sentencià.

Francesc Fiol, ahir, insistí a dir que excepte l'escorxador de Palma tots els altres incomplien el decret aprovat per la EU i que entrà en vigor el passat 1 de gener.

És per això que ahir mateix tècnics de Residus i de Sanitat inspeccionaren els escorxadors de Manacor, Inca i Felanitx per comprovar que es compleixen les darreres normes d'eliminació de residus animals. Així que verificaren que aquests residus són congelats mentre esperen «respostes polítiques» en paraules dels mateixos gerents. D'entrada, en els escorxadors es viu un gran desconcert. Dipositen el MER en contenidors, el tinten i després els emmagatzemen en congeladors. A Manacor estan habilitant un congelador nou, a Felanitx n'han hagut de comprar un i Carnilla, l'empresa que gestiona Mercapalma, n'ha arrendat un de 60 metres cúbics.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris