muy nuboso
  • Màx: 18°
  • Mín: 10°
10°

Temor d'un col·lapse en els jutjats per la nova Llei dels judicis civils

Àngel Reigosa es queixa de la manca de magistrats i de recursos per aplicar-la

El president del Tribunal Superior de Justícia de les Balears, Miquel Àngel Reigosa, vaticina que amb l'entrada en vigor de la Llei d'enjudiciament civil que es produí ahir mateix, i que té com a novetats la immediació "presència activa del jutge" i l'oralitat "procés predominantment verbal" mancaran molts de jutges i també sales de vistes. Segons fonts del Consell General del Poder Judicial, a les Balears faltaran 20 sales de vistes.

L'Administració de Justícia de les Balears disposa en l'actualitat de 91 jutges, si bé d'afers civils només n'hi ha a Palma 15 jutjats i dos d'ells es dediquen a tractar temes pròpiament relacionats amb la família. «I ara ja n'hi ha nou vacants i són ben males d'omplir. Encara que avui hi ha tres senyors que prenen possessió. No obstant això, ens faltaran jutges i tampoc no es poden improvisar, no es poden fer oposicions en massa», assenyalava ahir Reigosa. Respecte a la manca de sales de vistes, Reigosa reconegué que «en faltaran moltes en els edificis judicials, no n'hi ha suficients».

La majoria de jutges, procuradors i advocats consultats relacionen els problemes d'aplicació de la nova llei amb la manca de jutges. D'entrada consideren que la nova legislació civil «frenarà» els processos, contribuint així encara més a «col·lapsar l'Administració de Justícia». Perquè afirmen que fins ara, amb l'antiga llei aprovada al 1881, es permetien «petites corrupteles»: Eren els funcionaris qui prenien confessions, qui rebien els testimonis i les proves. Ara només hi haurà una agenda única i tot haurà de passar davant el jutge i el secretari. «Així que si amb un dia es podien tramitar 6 o 7 actes de prova, ara tot haurà de passar per una agenda única, reduint el nombre a dos», explicava un grapat de procuradors.

Era l'advocat Ignaci Forteza i el procurador Joan Arabona qui llavors afegien que «el jutge s'haurà de dedicar a fer compareixença i no tindrà temps per dictaminar. No hi ha mitjans suficients per poder donar assistència», sentenciaven. Tant és així que, ahir, de l'Audiència no va sortir cap notificació. Un grapat de procuradors, ahir, també posà de manifest que ara els anomenats judicis amb rebel·lia que són aquells en què el demandat no és persona, i que en el cas del Jutjat Civil de Palma representen un 30 o 35% del total de casos presentats, faran perdre temps al jutge perquè també hi haurà de ser present.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris