nubes dispersas
  • Màx: 16°
  • Mín:
15°

Tots els soldats balears que anaren a Bòsnia passaran revisió mèdica

Les proves determinaran si pateixen leucèmia, que ja ha matat vuit militars

103602

Entre els darrers illencs que anaren als Balcans hi ha aquest grup del quarter de Sant Isidre de Maó.

El Ministeri de Defensa farà una revisió mèdica als soldats que des de les Balears varen ser destinats als Balcans durant la passada dècada després de la mort per leucèmia de soldats europeus, un d'espanyol, que havien estat fent tasques a l'antiga Iugoslàvia. Així ho varen assegurar ahir a Diari de Balears fonts oficials del Ministeri de Defensa. Entre els darrers soldats illencs desplaçats hi ha un grup de 25 que partiren des del quarter de Sant Isidre de Maó. L'alarma es va originar davant del temor que la causa de la leucèmia siguin els 31.000 projectils d'urani empobrit utilitzats per l'OTAN en el conflicte.

El passat mes de juliol, el secretari general de l'OTAN, George Robertson, va remetre cartes tant al secretari general de les Nacions Unides, Koffi Annan, com al president del Programa de Nacions Unides per al Medi Ambient (PNUMA), Pekka-Haavisto, en les quals s'adjuntaven les coordenades de 112 possibles llocs on es va fer servir munició amb urani empobrit». Entre els morts italians i espanyols per leucèmia n'hi ha tant de destinats a Kosovo com a Bòsnia o a Macedònia.

Per aquest motiu, segons assenyalaren les fonts del Ministeri de Defensa, «en diversos hospitals militars de tot Espanya ja s'estan realitzant controls als soldats procedents dels Balcans. En concret són els centres de Madrid, de Saragossa i de Sevilla els que han començat a efectuar exàmens». Les fonts oficials no varen poder concretar quin nombre exacte de soldats illencs hauran de passar les proves, «ja que el que sabem és que seran 32.000 soldats a tot Espanya i ara mateix no podem desglossar la xifra per comunitats autònomes».

Segons va concretar el Ministeri de Defensa, «els serveis mèdics d'aquests hospitals ja aniran avisant els soldats perquè s'hi desplacin per sotmetre's a les proves mèdiques». En concret, els 25 soldats professionals i comandos del quarter de Sant Isidre eren membres de la unitat del batalló d'infanteria lleugera Maó II/47 i es desplaçaren l'abril de l'any passat a Bòsnia, un any després del bombardeig de l'OTAN. El contingent va participar, així, en les Forces d'Estabilització (SFOR) de l'OTAN al país, dins l'Agrupació Tàctica XIII. Anteriorment, els components, entre els quals hi havia tres dones, havien rebut instruccions a la base militar de Cerromuriano, a Còrdova.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris