algo de nubes
  • Màx: 15°
  • Mín:

El GOB presenta un pla a Madrid per recuperar les dunes de cala Mesquida

La zona s'ha vist molt afectada en les darreres dècades per l'acció de l'home

La petjada de l'home durant la segona meitat del segle XX ha degradat el sistema dunar de cala Mesquida i es fa molt necessària una mesura urgent per a la seva recuperació. El Grup balear d'Ornitologia i Defensa de la Naturalesa (GOB) ha realitzat un projecte de recuperació del sistema dunar de cala Mesquida que actualment, «està patint una ràpida desestructuració», va explicar Antoni Muñoz, biòleg i redactor del projecte que s'ha presentat al Ministeri de Medi Ambient.

El sistema dunar de cala Mesquida es troba situat a la costa nord-est de l'illa de Mallorca, en el terme municipal de Capdepera. La zona ha patit, dins les darreres dècades, diverses actuacions d'aprofitament que l'han afectat negativament, com ara, la urbanització, l'edificació d'un bar i una depuradora d'aigües residuals, que s'han ubicat sobre el sistema dunar però fora de la zona marítima terrestre.

Un altre dels usos més importants i impactants que ha sofert cala Mesquida ha estat la regeneració de la propera platja de cala Agulla, activitat, que fa ja uns anys que no es du a terme. No obstant això, els majors problemes de degradació estan originats per activitats d'oci: passeig sobre les dunes, muntar a cavall, circulació de motos i automòbils totterreny, i altres activitats com la neteja mecànica de la platja i la eutrofització del sistema a causa de matèria orgànica com excrements de cavalls o restes de neteja de la platja».

Totes aquestes activitats desestabilitzen i incrementen l'erosió del sistema que provoca la pèrdua de la vegetació i es formen grans canals erosius que afecten negativament l'equilibri de la platja. Per detenir tot aquest procés de degradació, el GOB proposa una sèrie de mesures que passen per mantenir un ús públic, des del principi de la sostenibilitat de les àrees del litoral i detenir els greus processos de deteriorament de les zones verdes i els seus hàbitats com també la seva restauració.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris