nubes dispersas
  • Màx: 18°
  • Mín: 10°
18°

El 48% dels funcionaris ha d'aprendre català escrit per poder fer la seva feina

El decret de coneixements exigirà el nivell mitjà al cos administratiu a partir del 2002

El decret proposat pel Govern de les Illes Balears que actualitza els nivells de català dins de l'Administració pública autonòmica passa dels coneixements elementals (nivell B), com a màxim requerit en les proves selectives d'accés a la funció pública i a les places de personal laboral, als coneixements mitjans (nivell C), orals i escrits, com a sostre exigible. Aquest nou decret, que encapçalen la Conselleria d'Interior i la Direcció General de Política Lingüística, suposa que el 48% dels 4.132 funcionaris, interins i personal laboral «hagin hagut d'adquirir coneixements escrits de català per poder desenvolupar la seva tasca», segons informen fonts de la Conselleria que dirigeix Josep Maria Costa.

La convocatòria d'oposicions, que segons les previsions del Govern tindrà lloc dins del primer trimestre del 2001, inclou una disposició transitòria per als grups C (cos administratiu) de l'administració general i especial que estableix l'entrada en vigor del decret a partir del dia 1 de gener del 2002. Fins aleshores, aquests grups C veuran apujat amb caràcter transitori el seu nivell de coneixements del català des del nivell A actual (oral, també anomenat nivell llindar) al nivell B (elemental, oral i escrit) pel que fa a l'administració general. Excepcionalment, els funcionaris de l'administració especial romandran al nivell A (vegeu gràfic 1). A partir del 2002, el cos administratiu general haurà d'acreditar el nivell C (mitjà, oral i escrit) i l'especial, el nivell B.

«En resum, doncs, les modificacions que es proposen se situen en els nivells mínims comuns que es consideren adequats per als distints grups de funcionaris», assenyalen les mateixes fonts d'Interior. «Posteriorment, plaça a plaça, s'establirà el nivell idoni per ocupar els distints llocs de feina, que, en determinats casos, incrementaran el nivell d'entrada a la funció pública», s'afegeix.

El 48% dels funcionaris que han hagut d'augmentar el seu nivell de català escrit abans esmentat ho han fet a través dels cursos organitzats per l'Institut Balear d'Administració Pública (IBAP). A banda d'aquestes proves, però, la Junta Avaluadora de Català (JAC) ha convocat les proves ordinàries de febrer i juny i realitzarà també dues proves extraordinàries per tal de garantir que tots els ciutadans que ho desitgin tenguin opcions d'avaluar els seus coneixements de català (vegeu gràfic 2). Tot i això, hi haurà també una altra convocatòria abans de les oposicions, específica per als qui s'hi hagin de presentar i no disposin encara de certificats acreditatius de coneixements de català.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris