algo de nubes
  • Màx: 17°
  • Mín: 13°
13°

Coves del Llevant permeten l'estudi del nivell de la mar de fa 350.000 anys

La tesi del geògraf Joaquín Ginés constata oscil·lacions de 20 metres a la Mediterrània

El geògraf Joaquín Ginés Gracia ha llegit recentment la seva tesi doctoral en la qual posa de manifest que en el decurs dels darrers 350.000 anys s'han produït un seguit d'oscil·lacions en el nivell de la mar Mediterrània de fins a vint metres. D'aquesta manera, la tesi doctoral de Ginés, que du el títol d' El karst litoral en el Llevant de Mallorca: una aproximació al coneixement de la seva morfogènesi i cronologia, aporta un sistema d'allò més avantguardista per al càlcul de les fluctuacions que experimenta la mar en el decurs de les èpoques geològiques més recents.

En aquest sentit, de l'anàlisi inferida en unes vint cavitats esteses per la comarca del Llevant, concretament entre els caps de Salines (Ses Salines) i Farrutx (Artà), ha permès establir que en els darrers 350.000 anys, el nivell de la Mediterrània va estar, com a mínim en dues ocasions, 1'4 i 2'5 metres per damunt de la cota del nivell de la mar actual. Així mateix, la tesi doctoral d'aquest geògraf ha permès situar en el temps devers mitja dotzena de dates en les quals el nivell de la mar en el litoral llevantí de Mallorca va estar entre 1'5 i 2'3 metres per sota de l'altura d'avui en dia.

Aquest seguit de canvis altimètrics en la situació de la línia de costa han quedat sovint enregistrats a l'interior de les coves kàrstiques properes a la mar, en la mesura en què s'han anat dipositant un tipus de formacions calcàries sobre antigues estalactites i estalagmites, com també sobre parets i roques, creades per la variació en les condicions ambientals, és a dir, en la pujada o davallada del nivell de la mar. Així, un cop més, es posa de manifest l'incalculable valor científic de les cavitats de la comarca, algunes de les quals són molt populars per la seva explotació turística, com ara, les coves d'Artà, del Drac o dels Hams, a Portocristo.

Les dades són molt nombroses a l'època compresa fa 60.000 i 150.000 anys, etapa en la qual s'han detectat fluctuacions marines d'uns 18 metres en menys de 10.000 anys.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris