algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín:
15°

El Govern adverteix que les vaques no desenvolupen el mal de la llengua blava

Només 1.000 exemplars han donat positiu en les analítiques de serologia

La cabana de boví de les Illes no desenvolupa la malaltia de la llengua blava que tant afectà les ovelles ara fa uns dos mesos. Segons han explicat fonts de la Conselleria d'Agricultura, «el fet que les vaques siguin portadores dels anticossos de la malaltia no vol dir que la desenvolupin, és a dir, la llengua blava no afecta la cabana bovina de cap de les maneres». A més, han dit que «només un miler d'exemplars ha donat positiu d'una mostra de 20.000 animals als quals s'ha fet l'analítica de serologia que es va començar un cop totes les ovelles de la cabana balear estigueren vacunades».

De tota manera, cal dir que aquestes xifres són parcials perquè les serologies encara no han acabat, «però els resultats que s'han obtingut fins ara són molt positius ja que els animals amb anticossos només representen el 5'5 per cent del bestiar boví de l'Illa». Cal dir que la majoria de les vaques només són portadores de la malaltia durant dos mesos ja que passat aquest temps el virus mor, «tot i això hi ha vaques que el continuen portant i és per això que un cop passats els 60 dies es farà una segona analítica a les vaques que hagin donat positiu un cop per saber si continuen tenint els anticossos o no».

Ara per ara les vaques portadores dels anticossos han estat immobilitzades en les seves explotacions per evitar que la malaltia es pugui estendre de bell nou a les ovelles. «De tota manera cal dir que s'ha de tenir molt clar que com que aquests animals estan vacunats no tornarien a desenvolupar la malaltia un altre cop», afirmen. Pel que fa a l'illa veïna de Menorca, per part de la Conselleria han informat que «allà la xifra de cabana afectada és molt més alta que a Mallorca simplement perquè es va començar la serologia molt abans i clar, els resultats de les analítiques estan molt més avançats a Menorca que no pas aquí».

Des de la Conselleria han volgut deixar molt clar que malgrat que les vaques siguin portadores dels anticossos de la llengua blava «es pot continuar consumint la carn de bou i de vedella sense cap preocupació ni una, ja que el virus no afecta ni es contagia a l'ésser humà, no hi ha cap conseqüència sanitària».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris