nubes dispersas
  • Màx: 16°
  • Mín: 11°
14°

Cinc mil joves malalts mentals no passaran un cap d'any «normal»

Persones amb problemes psíquics i epilèptics no gaudeixen de la festa

Entre 5.000 i 10.000 joves de les Balears no poden passar la nit de cap d'any com ho faria qualsevol altre al·lot o al·lota que tingués entre 15 i 30 anys perquè qualque malaltia mental, psíquica o neurològica els ho impedeix. La major part d'aquesta gent jove ni tan sols pot anar a una discoteca, ni a una sala de ball, ni tan sols passar la nit en societat, ja que es limiten a fer-ho en família. Així, dins aquest col·lectiu tenim els deficients psíquics, els malalts, les persones que pateixen epilèpsia, els malalts d'esquizofrènia, neurosi o claustrofòbia.

La major part d'aquests malalts estan o haurien d'estar medicats, depenen dels altres i han d'estar sempre sota vigilància d'un familiar o d'una persona pròxima, i, en el millor dels casos, quan són autònoms no poden consumir les begudes alcohòliques que van incloses en els preus de les festes i sopars de cap d'any. Aquesta situació ha estat denunciada per associacions d'afectats per aquestes malalties i els seus familiars.

Així, des d'Amadiba, l'Associació de Mares de Disminuïts de Balears, Linda Vives, afirma que «generalment la gent afectada per malalties psíquiques ha de passar el cap d'any amb la seva família, no tenen cap opció perquè tenen poca mobilitat. A més per a molts d'ells, els qui estan més greus, és un dia qualsevol. És vera que n'hi ha que són més autònoms, i que saben més o menys el que està passant i que és una festa, però amb aquests nosaltres no hi treballam gaire. Els qui nosaltres tractam es relacionen sempre amb el mateix nucli, la família i els amics de l'escola».

Així i tot, Vives sap d'altres casos. «Hi ha adults que tenen diferents graus de minusvalidesa psíquica i no han de menester ser supervisats. Així i tot, aquests pot ser que no puguin beure begudes alcohòliques perquè estan medicats, encara que si no ho estan et puc dir que estam totalment a favor que, si van acompanyats, provin un poc d'alcohol, no gaire, però sí un poquet». A més, Vives coneix «casos d'associacions que altres anys han anat a un hotel i han fet una festa de cap d'any per aquests malalts en concret».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris