nubes
  • Màx: 15°
  • Mín: 10°
15°

El Consolat desafia el Constitucional i torna a complementar pensions baixes

El Tribunal ha de pronunciar-se sobre el primer recurs presentat pel Govern central

El Govern balear preveu aprovar avui en consell la proposta de la Conselleria de Benestar Social per donar una nova «bufanda» als receptors de les pensions no contributives, d'assistència social o de garantia d'ingressos mínims. Per segon any conscutiu, el Govern disposarà d'una partida "reconeguda com «modesta»" amb què ajudar 9.829 persones que reben pensions per una quantia xifrada entre les 20.000 i les 40.000 pessetes, «insuficients per tenir una vida digna i fora dels límits necessaris per subsistir», segons valorà ahir la consellera Fernanda Caro, la qual presentà aquesta iniciativa acompanyada del seu director general, Antoni Sancho.

Aquestes pensions, en efecte, se situen molt lluny del salari interprofessional mínim (SIM), establert en poc menys de 70.000 pessetes. Així, la Conselleria habilitarà una partida d'uns 274 milions de pessetes que es distribuiran entre els sectors indicats de la següent manera: els 975 beneficiaris identificats d'ajudes periòdiques al Fons Nacional d'Assistència Social rebran 23.245 pessetes; aquesta quantitat és idèntica a la que percebran els 1.080 beneficiaris del subsidi de garantia d'ingressos mínims; la «bufanda» serà de 29.142 pessetes per als 7.774 beneficiaris de pensions de jubilació i d'invalidesa en les modalitats no contributives.

El «regal» de quantitats semblants l'any abans originà un recurs per part del Govern central davant el Tribunal Constitucional, atès que l'Executiu Aznar considerava aquesta acció com una invasió competencial "la seguretat social és competència exclusiva de l'Estat" i una possible vulneració del principi constitucional d'igualdat. A més, als mitjans de comunicació els membres del Govern central alertaren sobre el risc d'una fragmentació de la Seguretat Social. Segons Fernanda Caro, emperò, el Consolat té «plena competència per establir aquest o qualsevol altre sistema» de servei social o de benestar social, matèries que li han estat transferides per l'Estat, perquè les «bufandes» són considerades «ajudes de caire assistencial».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris