muy nuboso
  • Màx: 16°
  • Mín: 10°
13°

Sal, calç i nitrats, principals problemes de qualitat de l'aigua potable de les Illes

La presència excessiva d'aquests elements inutilitza recursos hídrics per al consum humà

Els principals problemes que afecten la qualitat de les aigües de les Illes Balears són la salinitat, la duresa (presència de calç i magnesi) i els nitrats. La salinitat és l'augment de la concentració de sals procedents de la contaminació dels aqüífers per aigües marines. Malgrat tot, els problemes derivats de la salinitat de l'aigua de proveïment han de plantejar-se des dels propis sistemes de subministrament i requereixen, doncs, una política i un plantejament hidrològic específics.

L'explotació excessiva d'aqüífers i de pous, sobretot a zones properes a la costa, anul·la el fre que la presència que suposen aquests recursos hídrics a la filtració de l'aigua de la mar i facilita la intrusió marina, de tal manera que s'arriba a la salinització i a la inutilització per al consum humà i, fins i tot, per a altres usos, com per exemple el reg agrícola. Aquest fenomen és molt clar a les zones de sa Marina de Llucmajor i Campos, on l'aigua, a més d'escassa, presenta una salinitat que la fa pràcticament inservible.

La duresa es defineix com la quantitat de calci i magnesi en l'aigua. La importància de conèixer el grau de duresa de l'aigua rau en el fet que és determinant per a aspectes tan quotidians com el bon funcionament dels electrodomèstics, les dosis de detergents adequades i, sobretot per al manteniment de les instal·lacions, canonades i jocs d'aixetes. Per aquesta raó, el subministrador local és qui coneix la duresa de l'aigua i qui ha de proporcionar l'esmentada informació. Les sals causen danys en els aparells electrodomèstics, en les canonades, en les juntes, en les aixetes, etc., acumulant-se i obstaculitzant el fluix. En general, s'escurça la vida útil de les instal·lacions i dels electrodomèstics, es taponen les canonades i s'obstaculitzen els conductes.

L'efecte de les aigües dures es veu incrementat en el cas de les conduccions d'aigua calenta (tant de calefacció com d'aigua calenta per a ús sanitari), obstruint-se més ràpidament que el circuit normal, gràcies a l'acció de la calor. Per prevenir totes aquestes actuacions, i amb l'objectiu d'obtenir una aigua de millor qualitat, poden instal·lar-se equips d'ablaniment de les aigües. Atesa la presència en el mercat d'una àmplia oferta d'equips i marques, el millor és consultar amb un instal·lador, que informarà de les necessitats de cadas cas en particular.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris