muy nuboso
  • Màx: 16°
  • Mín: 10°
13°

El Consell d'Estat dictamina que la Llei de consells és inconstitucional

Considera que cada illa no pot tenir òrgans executius elegits pels presidents

El Consell d'Estat, màxim òrgan consultiu d'Espanya, dictaminà ahir que la Llei de consells insulars de les Balears és inconstitucional i també va en contra del mateix Estatut d'Autonomia. Així, i per unanimitat, el Consell d'Estat recull tots els arguments exposats pel Ministeri d'Adminsitracions Públiques.

Segons va transcendir ahir a Madrid, el principal punt de discrepància del Consell d'Estat se centra en el fet que cada Consell podrà tenir un Govern amb els seus membres lliurement designats pel president de la institució. Això, a la pràctica, implica la creació de nous òrgans no prevists en les normes de rang superior, la qual cosa aniria en contra dels criteris que regulen les institucions insulars, que haurien d'estar subjectes a la Llei de Règim Local i, per tant, no poden formar governs paral·lels a cada una de les illes i per designació directa. Aquesta decisió del Consell d'Estat obre un nou front en la batalla contra aquesta llei. No s'ha d'oblidar que el Partit Popular ja anuncià la seva inconstitucionalitat i que el mateix Tribunal Constitucional ha admès a tràmit fa uns dies debatre si aquesta llei és conforme a la Carta Magna.

Encara que la decisió del Consell d'Estat és merament consultiva, el seu pes és molt important i constitueix la primera passa cap a l'eliminació, per part del Constitucional, dels preceptes més conflictius de la nova norma. Tant Unió Mallorquina com el conjunt del Pacte de Progrés han defensat en tot moment que la Llei de consells implica, en realitat , una clara descentralització de l'acció política i «apropar més als ciutadans la gestió diària». De fet, els consells insulars han assumit moltes més competències. Així mateix, la seva entrada en vigor implicava una més gran dotació pressupostaria per part dels consells, tal com havia quedat fixat quan s'articulà el Pacte de Progrés.

No obstant això, a darrera hora de l'horabaixa d'ahir arribà la filtració de Madrid: el Consell d'Estat feia seves les tesis del Govern Aznar i del PP Balear, que ja plantà cara a la nova norma en el Parlament. Si surten endavant aquestes tesis, Maria Antònia Munar no podrà formar un executiu amb càrrecs elegits per ella ni podrà tenir un «govern de Mallorca». Només pot aspirar a presidir poc més que una institució supramunicipal.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris