nubes dispersas
  • Màx: 16°
  • Mín:
15°

Els aqüífers illencs es troben en situació de sobreexplotació o risc d'esgotament

El creixement de la demanda està superant la capacitat de recuperació de les reserves

La principal característica de la hidrografia balear és que, pràcticament, excepte algun cas aïllat, l'únic recurs hídric natural disponible és l'aigua subterrània. Aquests recursos hídrics són una part del cicle natural de l'aigua i han de mantenir un equilibri per preservar el medi natural. Els recursos naturals d'aigua de les Illes són renovables únicament en la mesura que s'exploten per sota del seu nivell mitjà de recuperació. No obstant això, una situació de demanda creixent ha conduït a la sobreexplotació d'alguns sistemes aqüífers i conseqüentment a problemes d'esgotament i intrusió marina.

La situació es planteja insostenible amb l'augment de la demanda sense tenir en compte els recursos, procés que condueix al seu esgotament i obliga a desenvolupar noves infraestructures amb els corresponents costs ambientals i econòmics. Així doncs, de poc serveix augmentar les infraestructures de producció si no hi ha una gestió racional del recurs. La conjuntura insostenible es planteja en desenvolupar noves demandes, afegides a les existents, sense produir una nova assignació del recurs.

La realitat és que a molts indrets de les Illes Balears falta aigua i en faltarà sempre que se'n disposi sense cap limitació. Aquesta situació és greu, ja que amenaça la disponibilitat futura dels recursos més importants per garantir el proveïment i la qualitat de vida.

Així doncs, adequar els usos a les disponibilitats no significa limitar el desenvolupament, sinó fer-lo compatible amb el territori ocupat, és a dir, fer-lo sostenible. En aquest sentit s'han de prendre les mesures que permetin reduir la demanda d'aigua, millorar la seva eficàcia en l'ús i evitar el deteriorament dels recursos naturals. Contràriament, s'agreujaran els problemes de sobreexplotació i intrusió marina, i es presentarà com a única solució la construcció d'infraestructures cada vegada més cares, com són les plantes de dessalació.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris