muy nuboso
  • Màx: 16°
  • Mín: 11°
13°

Per Nadal, un glop de llet d'ametla!

Els productors locals enceten la producció d'aquest gustós i tradicional aliment

L'arribada del Nadal marca l'hora de gaudir d'un producte gastronòmic ben tradicional i que només es produeix durant aquestes festes. Es tracta de la llet d'ametlla, un dolç que va néixer fa dos segles precisament al poble i que encara ara es consumeix. Sebastià Sampol és un d'aquests romàntics que encara continua fent la llet d'ametlla amb el sistema tradicional, a la finca de Can Cama, vora el camí del Raiguer. Precisament ahir va començar la campanya d'enguany que s'allargarà com ja és costum fins al dissabte de Nadal.

Per produir la llet, Sampol conserva un antic molí que antigament es feia funcionar gràcies a una somera però que ara s'ha substituït per l'electricitat. Tant la maquinària com el costum de fer llet d'ametlla s'ha heretat durant tres generacions fins arribar a Sebastià. De fet, conta com el seu sogre, Francesc Mesquida Cameta, que ara té 86 anys, ja n'havia fet tota la vida així com el seu pare i el seu padrí.

Tot i el pas dels anys, la manera de produir aquest dolç no ha canviat gens ni mica. Simplement es necessita ametlla escaldada i pelada per llançar dins la mola. Després ja només es tracta de tenir l'ull suficient per anar donant aigua al molí, això sí, sempre atenent al gust del client per si vol la llet més clara o més espessa. Normalment d'un quilo d'ametlles se solen obtenir uns vuit litres de llet.

Això sí, abans de consumir la llet s'ha de fer bullir amb canyella, sucre i pell de llimona. És molt recomanable menjar-la amb coca de patata. Tota una delícia! Sampol conta que la fama d'aquest ric aliment ha sobrepassat el caràcter local. De fet, gent dels pobles propers i d'altres llunyans com Pollença o Alcúdia també va a cercar llet d'ametlla a Santa Maria.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris