algo de nubes
  • Màx: 17°
  • Mín: 12°
14°

Rato assegura que les tarifes peninsulars pagaran el sobrecost elèctric de les Illes

Madrid haurà de determinar la manera de liquidació per part dels usuaris del continent

El ministre d'Economia, Rodrigo Rato, assegurà ahir en el Senat que «a través de les tarifes pagades pels consumidors peninsulars o a través de peatges liquidats per les companyies, que d'igual manera repercutirien sobre els usuaris de la Península, els sistemes elèctrics insulars veuran compensats el sobrecost de producció elèctrica», quantificat a les Balears en un 40 per cent.

Cal recordar que, a partir de l'any 2003, tots els consumidors d'electricitat de l'Estat tindran la condició de «qualificats», és a dir, podran triar la companyia subministradora en funció de l'oferta de preus i de serveis. Aquesta nova situació posava en perill l'actual sistema de finançament del sobrecost de la producció elèctrica insular, que, des del temps del franquisme, és compensada pels consumidors peninsulars a través de la tarifa única.

En el ple del Senat, Rato respongué així a una pregunta del senador balear del PP José Manuel Ruiz Rivero, sobre les previsions del Govern central en relació a les compensacions que rep el sector elèctric de les Balears per cobrir el cost de la producció energètica de les Illes, tenint en compte la futura eliminació de la tarifa única per a tot l'Estat.

Rato recordà que la llei de l'any 1997 del sector elèctric fixava la possibilitat d'establir determinades especialitats per a territoris insulars. En concret, afirma que «l'activitat de producció elèctrica, en el cas dels territoris insulars, pot ser exclosa del sistema d'ofertes, per la qual cosa el Govern podrà determinar un concepte retributiu addicional per a aquesta activitat». Rato va destacar que «quan les despeses no puguin ser pagades amb els ingressos obtinguts en els territoris insulars, aquestes s'integraran com a costs permanents, la qual cosa significa que seran finançats pel conjunt de les tarifes peninsulars».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris