lluvia ligera
  • Màx: 15°
  • Mín: 10°
15°

Els menors illencs ignoren els recursos autonòmics per presentar denúncies

L'Oficina de Defensa dels Drets ha obert 52 expedients en poc més de vuit mesos

L'Oficina de Defensa dels Drets del Menor (ODDM, dependent del Govern balear) ha incoat un total de 52 expedients al llarg dels darrers vuit mesos sobre un total de 68 denúncies rebudes. Cap d'aquestes no fou efectada directament per un menor, segons explicà ahir el director de l'ODDM, Javier Barés, que es reconegué preocupat per aquesta circumstància i anuncià diverses accions publicitàries per acostar el seu departament als més joves, a més de la contractació d'un psicòleg d'urgències per al telèfon 112. Segons el cap de l'ODDM, aquest servei no ha de trigar a atendre els menors que hi telefonin, perquè en aquest cas els joves abandonaran l'intent.

En qualsevol cas, la instauració d'aquest ús específic de l'112 està supeditat a la creació de protocols entre les diferents administracions implicades en la defensa del menor; d'aquestes, la Policia Nacional, la Guàrdia Civil i el Consell d'Eivissa i Formentera ja ho han acomplert; resten pendents els consells de Mallorca i de Menorca.

A més, la Conselleria de Benestar Social, de què és titular Fernanda Caro, publicarà un seguit de tríptics informatius destinats als adults («els menors no llegeixen tríptics», explicà Barés), mentre que situarà cartells als llocs visibles dels col·legis per recordar als menors que poden recórrer als serveis de l'ODDM al telèfon 971 775 116 i a l'adreça electrònica dretsmenorUcaib.es. Cal recordar que a més d'aquest servei, els cossos policíacs disposen d'atenció als menors i originen una informació que pot arribar prest a la Fiscalia.

Dels 52 expedients oberts, 20 s'han resolt «de manera satisfactòria» fins a data del 31 de novembre, segons Barés; just un d'ells derivà en expedient sancionador a una empresa de Muro per explotació laboral a dos menors, amb una sanció de 600 mil pessetes. La major part dels casos (un 48 per cent) correspongué a afers d'integració social i de protecció jurídica, per alcoholisme dels progenitors, desatenció o desestructuració del nucli familiar; també foren contemplats casos d'immigrants en situació irregular i diverses queixes envers els règims familiars de pàtria potestat o de visites.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris