muy nuboso
  • Màx: 12°
  • Mín: 10°
11°

El nombre d'habitatges aprovats entre gener i juny del 2000 es reduí un 12%

Els projectes visats disminuïren de valor i estabilitzaren la superfície construïda

77906

La reducció de projectes licitats anticipa una menor activitat constructora.

El nombre d'habitatges licitats o visats pel Col·legi Oficial d'Arquitectes de les Balears es reduí entre gener i juny d'enguany un 11'7 per cent respecte del mateix període de l'any passat. Aquesta dada reflecteix perfectament l'alentiment de l'activitat constructora a les Illes i del conjunt de l'economia de l'Arxipèlag. Més concretament, el valor de les licitacions en el mateix termini disminuí un 5'6 per cent, mentre que, per metres quadrats, es produí un augment, gairebé una estabilització, del 0'1 per cent. És a dir, es visaren menys habitatges, però els metres quadrats construïts són pràcticament els mateixos, això sí, amb un valor menor.

D'aquesta manera, les restriccions urbanístiques (moratòries i noves legislacions), com també un fre a l'eufòria econòmica dels darrers anys, han duit com a conseqüència una menor activitat constructora de cara al futur més immediat. Un subsector en què es notaria la incidència de tots aquests factors seria el de les segones residències, constatant-se un menor nombre d'immobles d'aquestes característiques i un cert allunyament d'edificacions d'alt nivell. De fet, el sector de la construcció continua creixent enguany a un ritme important, quant a l'execució d'obres. El creixement està quantificat en un 9'4 per cent, però correspon majoritàriament a la dinàmica expansiva dels dos darrers anys. La reducció de noves licitacions és un primer avís i anticipa una major moderació del nivell de l'activitat constructora els propers mesos.

En definitiva, les Balears es fan enfora de les dades espectaculars registrades per la construcció els anys 1998 i 1999. La licitació d'habitatges el 1998 va créixer un 57'9 per cent. El 1999 es limità a augmentar un 8 per cent, fins a arribar al període gener-juny d'enguany, amb la reducció de l'11'7 per cent ja esmentada. Per valor econòmic, les licitacions de la construcció s'incrementaren un 32'3 per cent en el 98 i un 27'7 per cent en el 99. Enguany s'ha registrat un descens del 5'6 per cent. Per superfície, les licitacions augmentaren un 29'9 per cent en el 98 i un 21'2 per cent en el 99. En el 2000 s'ha registrat una estabilització, ja que l'increment només ha estat del 0'1 per cent.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris