algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín:
13°

Iglesias dubta que el Pla Hidrològic de Matas s'arribi a aplicar mai

El president d'Aragó, rebut ahir en audiència per Francesc Antich, qualifica d'«impensable» el text

Els presidents d'Aragó, Marcelino Iglesias, i de les Illes balears, Francesc Antich, carregaren ahir contra el ministre de Medi Ambient, Jaume Matas, en una roda de premsa posterior a l'audiència tinguda en el Consolat de la Mar. Iglesias va posar en dubte el Pla Hidrològic Nacional (PHN) de Matas: no creu que s'arribi a aplicar i en qualsevol cas no passarà d'un projecte de llei «aprovat en deu minuts» si es té en compte, arribat el cas «es torbarà vint anys» a ser una realitat. El mandatari aragonès va qualificar el text del PHN d'«impensable» en el segle XXI.

El PHN és una obra «extraordinàriament desequilibradora i estic convençut que no es farà i que s'acabaran negociant altres fórmules», va deixar anar Iglesias, en al·lusió a un més que inevitable pacte entre el Govern central i les autonomies afectades. Fins i tot, el president aragonès va insinuar que el ministre de Medi Ambient ha elaborat el PHN amb criteris electoralistes: «Hi ha molta població a l'arc mediterrani». Fins i tot va assegurar haver escoltat en boca d'algú del PP la frase següent al respecte: «Aquest projecte es presenta perquè hem perdut Aragó». En cas contrari, «el ministre no s'hauria atrevit a presentar-lo». «Les conseqüències d'això són dramàtiques», va afegir.

Les insinuacions geogràfiques d'Iglesias anaven dirigides al País Valencià i a Múrcia, dues comunitats autònomes presidides pel PP. «Per solucionar els problemes d'aigua de la zona del Llevant hi ha tècniques suficients» per no haver de recórrer al transvasament de l'Ebre. I en va esmentar tres: canviar el sistema de reg tradicional pels sistemes de goteig i aspersió, que suposen un estalvi del 50%; l'ús d'aigües residuals i la dessalació. I aquí el president Antich va apuntar: «No tothom té el mateix tracte, per a uns hi ha dessaladores i per a uns altres, no».

En qualsevol cas, Antich va celebrar amb «satisfacció» l'aprovació ahir en el Consell de Ministres de l'ampliació de la dessaladora de Palma, amb la posada en funcionament de les línies vuit i nou, que va qualificar de «bona notícia». Amb tot, va recordar que és una «actuació imprescindible per afrontar amb garanties l'estiu que ve» i que encara calen altres obres com la tercera línia de la dessaladora de Formentera o les obres de sa Costera.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris