nubes dispersas
  • Màx: 16°
  • Mín: 10°
15°

Matas ofereix el conveni hidrològic i les dessaladores que vulgui Antich

El ministre presenta la seva proposta i diu que no sap res de la petició del Consolat

El ministre de Medi Ambient, Jaume Matas, presentà ahir davant els mitjans de comunicació una proposta de protocol que ha remès al Govern de les Illes Balears sobre actuacions en matèria de recursos hídrics, infraestructures hidràuliques i qualitat de les aigües. Curiosament, aquesta proposta es presenta just una setmana després que l'Executiu autonòmic fes el mateix en sentit contrari. Matas afirmà que, en el dia d'ahir, no sabia res de la proposta del Govern de les Illes Balears, però aquest diari ha pogut saber que el Ministeri disposa d'ella des del passat dimecres.

Tornant en concret a la proposta del ministre, aquesta es compon de les actuacions urgents del conveni hidrològic amb Madrid (obres per valor de 21.000 milions de pessetes que inclouen projectes gairebé històrics com el de sa Costera i el desviament del torrent de Manacor) i de l'oferta ja reiterada de plantes dessaladores. Sobre aquestes darreres instal·lacions, Matas declarà que deixa a criteri del Govern autonòmic el seu nombre i la seva ubicació, sense vincular el conveni hidrològic a la construcció de les dessaladores. Sembla que sí hi ha acord entre les dues parts pel que fa a la construcció d'una nova dessaladora per atendre les necessitats d'aigua de la badia d'Alcúdia.

En realitat, la proposta de protocol fou presentada per Matas després d'anunciar l'aprovació urgent, per part del Consell de Ministres d'ahir mateix, de les obres d'ampliació de la planta dessaladora de la badia de Palma amb una inversió de 1.950 milions de pessetes. Així, la dessaladora incorporarà, el proper estiu, dues línies més de tractament, sumant-ne un total de nou. Les noves línies aportaran, entre les dues, 15.000 metres cúbics diaris. Amb aquesta aportació, la dessaladora totalitzarà uns 63.000 cúbic diaris d'aigua per al subministrament. Amb aquesta actuació, es tancaran les possibilitats d'ampliació de la planta, que abasteix Palma, Calvià i Andratx.

El protocol proposat per Matas recull les obres considerades més urgents i prioritàries per garantir un proveïment suficient d'aigua potable a les Illes Balears i la seva signatura, indicà el ministre, donaria prioritat a la seva execució. Així i tot, el responsable estatal de Medi Ambient explicà que «el protocol no és excloent. És un compromís de prioritats sense limitacions preestablertes. El Govern podrà fer les suggerències que consideri oportunes».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris