nubes dispersas
  • Màx: 16°
  • Mín: 10°
15°

La CAEB constata un «alentiment» econòmic de les Illes, no una «crisi»

El creixement del PIB balear cau del 7'1% del 99 al 3'9 d'enguany

El president de la Confederació d'Associacions Empresarials de les Balears (CAEB), Josep Oliver, presentà ahir les dades sobre la conjuntura econòmica de les Illes de l'any 2000. Segons aquest estudi, l'economia balear confirma enguany l'alentiment en el seu ritme de creixement per l'efecte d'una activitat turística més reduïda i una lleugera moderació de la construcció, encara que aquesta manté una forta inèrcia dels projectes iniciats l'any passat. El creixement turístic de Mallorca està per davall de la mitjana de les Balears. La pujada de preus dels carburants i dels tipus d'interès han contribuït a reduir la forta dinàmica expansiva dels darrers dos anys. En conjunt, el creixement econòmic de les Balears en el 2000 se situarà entorn del 3'9 per cent i en el 2001, al voltant del 3'3 per cent.

La CAEB assenyala que enguany, pràcticament, s'ha repetit el nombre d'estades turístiques de 1999 (oscil·laria entre una reducció mínima i un augment, també mínim, del 0'1 per cent) com a conseqüència de l'estancament del nombre de turistes arribats per via aèria (+0'5 per cent). Els ingressos per turisme han augmentat un 3'9 per cent, al límit de l'IPC d'enguany, que serà del 4 per cent o més. Les entrades i sortides totals de passatgers dels aeroports balears s'han incrementat un 3 per cent (+0'4 per cent del trànsit internacional i +11'4 de l'estatal). En conjunt, els ingressos per turisme gairebé arriben al bilió de pessetes.

Pel que fa a l'altre gran motor de l'economia balear, la construcció, continua creixent a un ritme important (+9'4 per cent) per la dinàmica expansiva dels dos darrers anys, tot i que la reducció, important, de les noves licitacions anticipa una major moderació de la seva activitat els propers mesos. El nombre d'ocupats registrats a la Seguretat Social augmenta per sobre del 12 per cent, mentre que l'atur registrat en aquest sector puja lleugerament (+0'5 per cent) i els contractes de feina també creixen per sobre del 12 per cent.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris