algo de nubes
  • Màx: 15°
  • Mín:
15°

«En entrar trobàrem un manicomi, però deixarem un psiquiàtric corrent»

El director i el subdirector de Gesma aposten fort per la reinserció social del malalt

81410

Antich i Salom inauguraren ahir la nova cuina del Psiquiàtric.

Pere Bota.

«La primera vegada que vàrem visitar el Psiquiàtric quedàrem escarrufats. El president Antich sortí amb el rostre pàl·lid, nosaltres també. Tenien els grans abandonats en un racó...».

La imatge esgarrifosa que descrivia un fotògraf del Govern dels que acostumen a acompanyar la comitiva d'autoritats, minuts després la confirmava obertament el subdirector de l'àrea del Psiquiàtric Gesma, Ricard Carretero: «Si es mostràs això per dins sortiríem als diaris estatals. La pel·lícula Algú va volar sobre el niu del cucut queda curta. Això és un punt negre dins la societat mallorquina que ha generat la mateixa societat». És per això que ara el nou Govern té clar que «no ho podem heretar. Si no el podem canviar, el tancam i a fer punyetes», sentenciava el subdirector. I això que l'antic Govern del PP ja aporovà el Pla de Salut Mental en l'etapa Matas i amb Francesc Fiol com a conseller de Sanitat. Però ells també reberen una herència molt dura.

D'entrada, però, aposten fort per «transformar la realitat que trobàrem: un manicomi, i deixar un psiquiàtric corrent», apuntà el director de Gesma, Josep Maria Carbonero. Després afegí que fins ara el manicomi havia desenvolupat únicament una funció d'«emmagatzematge de malalts psicòtics. Era el manicomi típic de principis de segle, que no ha apostat per la inserció del malalt dins la societat, simplement ha anat cap al seu emmagatzematge».

És per això que ahir la directiva del centre, acompanyada del president del Govern, Francesc Antich, i de la consellera de Sanitat, Aina Salom, mostraren la nova cuina de l'Hospital Psiquiàtric. És una reforma més de les moltes que s'han de dur a terme per fer realitat l'objectiu que s'han marcat: «Passar d'un bot des de l'any 1310 al 2001 i això sense aturar-nos al 1700», en paraules del subdirector.

El mateix president Antich, després d'haver qualificat de «llastimosa» la situació del Psiquiàtric, afirmà que «la feina no s'aturarà amb reformes sinó que s'anirà més enllà; el centre deixarà de ser un manicomi». Després va fer una clara aposta per millorar la qualitat de vida dels interns i preservar-ne la dignitat i perquè «el malalt estigui tan poc temps com sigui possible dins el centre».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris