nubes dispersas
  • Màx: 16°
  • Mín: 10°
14°

El Govern prova un sistema de filtració d'aigües usat amb èxit als Jocs de Sidney

Malàisia, amb 500 projectes, i Holanda encapçalen la vintena de països que ja l'utilitzen

La Conselleria de Medi Ambient està posant a prova un nou sistema d'inflitració, recollida i aprofitament d'aigües residuals que s'està aplicant a més d'una vintena de països, sobretot a Holanda i Malàisia (en aquest darrer país se n'executen 500 projectes), i que recentment fou experimentat amb èxit als Jocs Olímpics de Sydney, concretament a l'estadi i als camps de futbol, així com a camps de golf de la ciutat.

La proposta correspon a l'empresa australiana Atlantis, que inicià aquesta experiència fa uns 10 anys. La iniciativa consisteix, bàsicament, en la instal·lació d'una estructura superficial de polipropilè (un plàstic reciclat) que s'omple amb material granular, gravilla o terra vegetal. Aquest sòl pot servir per a qualsevol nova urbanització del terreny, especialment pàrquings i zones de passeig. És a dir, serveix per a trànsit de vianants i rodat. No serviria per a vies de circulació ràpida de vehicles, però sí per a qualsevol altre tipus de superfície de via pública de nucli urbanitzat, ja que pot suportar una càrrega de 1.500 tones per metre quadrat.

Aquest terreny filtra l'aigua pluvial, i provoca la seva ràpida desaparició en la superfície. En el subsòl s'instal·len unes canonades planes, molt resistents, poroses i permeables, també de polipropilè, amb les dimensions que es vulguin, que, enrevoltades d'arena, només deixen passar aigua. A partir d'aquí, aquesta es pot conduir a qualsevol indret.

Pedro Lasa, responsable d'Atlantis a Espanya, explicà ahir a aquest diari que «ens hem posat en contacte amb el director general de Recursos Hídrics, Antoni Rodríguez Perea, que, a través de l'Ibasan, ha ordenat una prova pilot d'aquesta superfície a la sortida d'una depuradora».

Lasa indicà que «mentre creixen les superfícies urbanitzades amb asfalt o formigó, materials impermeables, s'impedeix la filtració de l'aigua i tota ella es desaprofita. En no filtrar-se, l'aigua acumulada recull i arrossega tota la porqueria de la superfície fins a convertir-se en un líquid altament contaminat. A més, en no existir filtració, quan les precipitacions són especialment intenses, es registren inundacions i es col·lapsa el clavegueram. Aquest no és un problema específic de les Balears, sinó que és general a tot el món».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris