nubes dispersas
  • Màx: 16°
  • Mín:

Educació crea una gran xarxa virtual per a la gestió i l'ensenyament escolar

El projecte Xarxipèlag fou presentat ahir a la comunitat docent de Mallorca

L'alumne va caure malalt, amb la seva grip anual. Durant la convalescència un ordinador portàtil connectat a internet li permeté d'entrar a la xarxa educativa de les Illes; a la plana del seu col·legi trobà el contingut de les matèries que havia perdut al llarg d'aquells quinze dies; també els exercicis que garantiren el seu retorn a la classe com si mai no n'hagués estat absent.

Mentrestant, al seu centre educatiu, el director seia còmodament davant el seu terminal, introduint totes les dades actualitzades d'administració educativa corresponents al col·legi: es limitava a recollir els noms dels alumnes d'incorporació tardana, perquè la resta d'estudiants ja eren inclosos al document mestre. Pocs minuts després, l'ordinador central de la Comunitat Autònoma li assenyalava una errada: un dels seus alumnes constava com a matriculat en un altre col·legi.

Alhora, en una de les aules del centre, un professor mostrava als joves un mapa de Mallorca, projectat des d'internet a una pantalla; quan un dels alumnes s'interessà per Artà, el professor es limità a fer click al ratolí i l'alumne n'obtingué informació educativa. Els exercicis de la lliçó aparegueren a la mateixa pantalla.

No és ficció, sinó l'aplicació a mig termini de Xarxipèlag, un sistema de què ja es poden aprofitar almanco 25 col·legis i instituts de les Illes, els integrats dins el programa pilot de la Conselleria, que preveu la seva aplicació quasi definitiva l'any 2002. De fet, el nombre real de centres que hi poden accedir ja és molt més nombrós, perquè gairebé tots disposen d'ordinadors connectats a la xarxa.

Al llarg de l'any vinent, 75 centres més (fins a gairebé la meitat dels públics a les Illes) disposaran de l'equipament que permetrà, en un futur no gaire llunyà, gaudir de tots els avantatges descrits a l'inici d'aquest article. La inversió, emperò, no és minsa: els 25 centres pilot han suposat una despesa de 128 milions en ordinadors, 23 en servidors d'internet i 71 en el cablatge necessari per interconnectar ordinadors, sala multimèdia...

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris