algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín:

Calvià, seu del fracàs escolar?

Educació i el municipi preparen un estudi per determinar els mecanismes de l'abandonament d'estudis

La pregunta no té resposta perquè ha estat mal plantejada. A la Conselleria d'Educació no es pot saber, ara com ara, quants alumnes a les Illes abandonen els seus estudis abans d'acabar-los, perquè els «indicadors quantitatius» faciliten la «demagògia» i qualsevol investigació ha de ser una «anàlisi de qualitat», segons el conseller d'Educació i Cultura, Damià Pons.

El primer estudi de qualitat haurà de centrar-se en la localitat de Calvià, que mostra tots els indicadors favorables al fracàs o a l'abandonament escolar: alts índexs d'immigració i de turisme, una oferta laboral elevada, dispersió del nucli urbà... Calvià ha estat definit com el millor «laboratori» per a aquest estudi, que tard o d'hora ha de ser extensiu a la resta de localitats costaneres.

Amb aquesta intenció, la Conselleria i l'Ajuntament de Calvià subscrigueren, el mes de setembre passat, un seguit de convenis que permetien l'inici d'aquesta investigació. El futur Institut d'Avaluació de la Qualitat Educativa "un dels projectes gestors i polítics més rellevants del departament autonòmic" haurà de garantir la bondat de l'assaig, la prova pilot calvianera.

L'estudi, emperò, encara no ha estat conclòs; mentrestant, Educació accepta que de cada vegada són més els alumnes que abandonen els seus estudis per acceptar una feina en sectors ben delimitats, els de la construcció i dels serveis.

Són aquests els sectors que gairebé mai no exigeixen cap titulació als joves treballadors; a canvi, els ofereixen sous baixos i precarietat laboral, segons s'ha considerat repetidament des d'Educació: el problema sembla tan vell com que els joves s'estimen les faves per avui i no creuen en la fam de l'endemà. I aquesta fam pot arribar amb facilitat quan els operaris de la resta d'Europa, sovint molt millor formats, s'adonin que les Balears poden ser un mercat laboral òptim. La immigració no és un fet anecdòtic a Calvià.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris