muy nuboso
  • Màx: 16°
  • Mín: 11°
13°

«Una explotació excessiva i una gestió deficient», premisses del congrés sobre l'aigua

Sa Nostra organitza unes jornades sobre recursos hídrics que es duran a terme els dies 1 i 2 de febrer

Les jornades sobre «L'aigua i la seva gestió, perspectives de futur», que, organitzades per Sa Nostra, es duran a terme els dies 1 i 2 de febrer del 2001 en el marc de la plataforma Balears 2015, partiran de la premissa «d'una explotació excessiva i una gestió deficient» dels recursos hídrics de les Illes. Així, el marc del debat sobre la gestió de l'aigua a les Illes dibuixa un arxipèlag que en 50 anys s'ha situat al capdavant de les regions amb més Producte Interior Brut per càpita de l'Estat espanyol i de l'arc mediterrani. Les Balears han vist com els ingressos per càpita es multiplicaven per quatre, gràcies al fort ritme de la producció de béns i de serveis.

Aquesta trajectòria no deixa de tenir el seu costat més obscur en la forta transformació de la societat illenca, que ha passat d'un predomini agrari a una economia terciaritzda i caracteritzada pel monocultiu turístic. Aquesta societat presenta les següents característiques: excessiva concentració de l'activitat econòmica en el sector turístic; baixos nivells de formació professional, fet que condiciona clarament la recerca de noves alternatives a l'actual turisme de masses; l'escassesa de recursos hídrics; la fragilitat del medi natural (desforestació, explotació excessiva de les capes freàtiques); elevada immigració; i dependència energètica.

L'escassesa dels recursos hídrics té dos vessants, físic i econòmic. L'escassesa física és conseqüència de la irregular distribució espacial i temporal de l'aigua. Pel que fa referència a la irregularitat temporal, aquesta no només es produeix entre els mesos d'estiu i d'hivern, sinó també entre els diferents anys, que fan que, entre un any sec i un any normal, el volum utilitzable d'aigua a les nostres Illes es redueixi entre un 30 i un 50 per cent, encara que en el 2000 la situació hagi estat més greu.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris