nubes dispersas
  • Màx: 15°
  • Mín: 10°
14°

Una sentència del Constitucional fa perdre 25.000 milions a la Comunitat Autònoma

L'alt tribunal anul·la l'impost ecològic creat pel PP el 1991 i recorregut pel PSOE

El Govern de les Illes Balears rebé ahir una de les pitjors notícies que podia esperar, una autèntica «galtada» econòmica que no per esperada fa menys mal. El Tribunal Constitucional (TC) ha anul·lat l'impost sobre instal·lacions que incideixen en el medi ambient. La inconstitucionalitat d'aquest tribut, que en alguns sectors és conegut com «l'Isiquema», suposa un impacte econòmic de 25.000 milions de pessetes per a les arques de la Comunitat Autònoma.

L'impost fou creat l'any 1991 per l'aleshores conseller d'Economia, Alexandre Forcades (en el Govern del PP presidit per Gabriel Cañellas), i començà a aplicar-se l'any següent, tenint com a objectiu gravar les activitats que presenten una especial incidència sobre el medi ambient, sobretot les contaminants. La sentència respon al recurs presentat el 1992 pel Govern central, aleshores presidit pel socialista Felipe González.

L'impacte econòmic de la sentència, que fins ahir era la més antiga que tenia pendent el Constitucional, es divideix de la següent manera, grosso modo: 5.200 milions de pessetes corresponents a doblers cobrats i que s'hauran de tornar; 13.500 milions pendents de cobrament als quals el Govern haurà de renunciar i que el Govern recuperarà a través de crèdits bancaris; 2.300 milions resultants dels interessos dels 5.000 milions ja cobrats; i, finalment, 3.300 milions assignats a aquest tribut i que ja estaven pressupostats per a l'any 2001.

Entre els principals afectats per aquest impost, i que ara són beneficiaris directes de la sentència, s'hi troben: Gesa, Repsol, CLH, Telefònica i altres empreses relacionades amb les telecomunicacions i la construcció. Tornant al contingut de la sentència, el TC considera que l'impost grava el patrimoni immobiliari i incideix en la mateixa matèria imponible que l'Impost sobre Béns Immobles (IBI), d'àmbit municipal.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris