algo de nubes
  • Màx: 17°
  • Mín:

La sequera i la calor provoquen l'atac del banyarriquer als boscs d'alzines

Diferents possessions de Campanet i Selva han hagut d'arrabassar arbres centenaris

Els alzinars de la zona nord de Mallorca estan patint l'atac del banyarriquer (varietat del corc) que, aprofitant la sequera i les altes temperatures, s'ha desenvolupat més aviat i destrueix els arbres més joves. Miquel Ramis, guarda de la possessió de Fangar a Campanet, diu que el banyarriquer ha afectat les alzines centenàries de la finca i que ha detectat l'insecte en altres boscs d'alzines de la zona, concretament a les possessions de Binatró i de Muntanya.

Les fulles de moltes alzines estan tornant de color vermell, símptoma de l'atac del banyarriquer. Aquest insecte aprofita la primavera per injectar els seus ous als troncs de les alzines. Allà es on es desenvolupen les larves, que s'alimenten excavant galeries dins dels troncs. En els anys en què el temps hi acompanya, els arbres fan la suficient saba per ofegar els banyarriquers, però les alzines més joves pateixen aquest mal. Així, en el darrer mes Ramis s'ha vist obligat a sacrificar alzines que podien tenir uns 150 anys d'antiguitat. «La sequera ha dificultat molt el creixement dels arbres», afirma Miquel Ramis.

Cal recordar que el banyarriquer és un insecte que realitza la metamorfosi d'eruga a escarabat i és fàcil trobar-lo en qualsevol dels dos estats. Resulta difícil observar-lo des de fora del l'arbre, ja que quan es veuen els corcs a l'escorça vol dir que el banyarriquer ha abandonat l'alzina. Els símptomes que presenten les alzines és que tenen les fulles vermelles, però això es pot deure que tenen poca aigua, tot i que amb les primeres pluges la situació es resol. Ara ja hi ha hagut diversos dies de pluja, per la qual cosa els experts creuen que és el banyarriquer que ha afectat les alzines.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris