muy nuboso
  • Màx: 17°
  • Mín: 12°
16°

El Dia de la Constitució esdevé una crida a la protecció del territori

L'exministre Rodríguez Miranda diu que les Balears són un «xinxer de grues i ciment»

89996

Rodríguez Miranda, durant el parlament d'ahir a la Llonja de Palma.

T. M.

L'advocat Santiago Rodríguez Miranda, qui va ser portaveu oficial del Govern espanyol en les dues primeres legislatures de la democràcia i ministre de Treball i Seguretat Social amb el president Leopoldo Calvo Sotelo, va pronunciar ahir un parlament a la Llonja de Palma amb motiu de la celebració del vint-i-dosè aniversari de la Constitució Espanyola. Després d'una primera part en què va lloar el text constitucional com «la més ferma prova del desig de convivència d'un poble», Rodríguez Miranda va emplaçar els representants polítics i socials presents a l'acte a tractar la conservació del territori com si d'una «qüestió d'estat es tractàs», fet i fet que les Illes Balears i Pitiüses s'han convertit en un «xinxer de grues i ciment».

La «convivència» esmentada per l'exministre va ser també un dels conceptes clau en els parlaments de la delegada del Govern, Catalina Cirer, que va presidir l'esdeveniment per cinquena vegada consecutiva, i pel president del Govern balear, Francesc Antich, qui el va cloure amb una reiterada crida a la «idea federalista» com a millor proposta per a una «nova frontera» de l'Estat de les autonomies. La Constitució «no respon a una concepció de l'ordre social partidista; no és la Constitució d'un partit i ni tan sols és la Constitució exclusiva de la majoria», va afirmar Rodríguez Miranda. «És la Constitució de tots», va afegir amb la voluntat de destacar precisament aquella part del procés constitucional que fa referència al consens entre totes les forces polítiques que hi participaren.

En aquest sentit, el text final que coneixem avui és al seu parer un «conjunt coherent i articulat de concessions anomenat consens», que ell no entén com a «febleses», sinó com a «generositats». Per això, l'exministre va demanar als presents un «respecte màxim a l'arquitectura constitucional», però va advertir que el «poder és un, sense parcel·les ni sectorialitzacions» i que la «màcula de la inconstitucionalitat» de les decisions estructurals i financeres poden fer perillar la seva «legitimitat». Rodríguez Miranda va encomanar als dirigents polítics consens al voltant de la «conservació del paisatge».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris