algo de nubes
  • Màx: 17°
  • Mín:
15°

Els carnissers apujaran fins a 15.000 pessetes el preu de la porcella per Nadal

El pollastre i derivats va incrementar el preu 15 pessetes per quilo en un sol dia

Fer una vidriola. Aquesta és una de les poques solucions que us queden si voleu menjar la tradicional porcelleta de Nadal, un producte que les darreres crisis càrniques "xot amb llengua blava i vedella boja" han encarit de manera ben notable en els darrers dies. Al mercat de l'Olivar ahir la situació era incerta, però si l'any passat vàreu poder comprar la porcella per vuit o nou mil pessetes, enguany podeu preparar sis o set mil pessetes més. Els optimistes fan comptes que la porcella mallorquina es vengui a devers quinze mil la peça. Un bon pessic.

Rafel Sastre assegura que «la pujada s'ha notat. Ara les porcelles ja costen deu mil pessetes, i l'any passat es venien a devers vuit mil. El que passa és que els anys que comença tan aviat la pujada de preu, de vegades acaba sobrant porcella». I és que les economies familiars no estan per a segons quines festes, i mai millor dit. «El que farà molta de gent és optar per un pollastre de camp o un indiot, perquè a aquest preu no es pot pagar. Una altra opció és anar a una gran superfície a comprar porcella que no se sap si és porcella ni d'on punyetes la duen».

Un dels problemes grans que es troben els carnissers és que no hi ha porcelles mallorquines. «El pagès ens demana 7.500 per porcella, sigui petita o gran, i ja em diràs què és el que hem de fer. Hi has d'afegir la feina de matar i escorxar i qualque cosa hi hem de guanyar. Jo entec els pagesos, per ells ve un moment per salvar la temporada, però a nosaltres ens perjudiquen bastant», explica Miquel Sastre, que ven les porcelles de 4 a 5 quilos a 8.500 la peça. «Només ens queden les porcelles o els xots petits, per superar la crisi. De vedella no en venem gens».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris