muy nuboso
  • Màx: 14°
  • Mín: 10°
13°

L'economia de les Balears disminueix el ritme de creixement iniciat el 1994

Tot i així, l'increment del PIB d'enguany és del 4'2%, davant el 5'8% de l'any passat

L'economia de les Balears disminuí en el 2000 el ritme de creixement de la seva fase expansiva iniciada el 1994, amb un increment del Producte Interior Brut (PIB) d'enguany del 4'2 per cent, després del 5'8 registrat en el 1999, segons un darrer informe de la Cambra de Comerç.

Aquesta disminució es deu a dos factors bàsics: l'estabilització del sector turístic, sense augments de la demanda, i el gran manteniment del ritme de la construcció tant d'obra civil (inclosos els projectes finançats per la Unió Europea i pel pla Mirall) com en habitatge (conseqüència de la baixada d'interessos hipotecaris, l'estabilitat de la feina, l'ocupació gairebé plena i les inversions en segones residències).

L'IPC balear augmentà en el 2000 (fins el mes d'octubre) un 3'5%, 0'2 punts per sobre de l'IPC estatal, a causa del cost de la insularitat (transports). L'augment de l'IPC ha estat de més del doble respecte de 1998 (1'5%), provocat per les tensions de la demanda de la construciió, la qual cosa, afegida a un cert posicionament inversor (estalvi) o especulatiu (previsió davant la limitació d'augment del sòl urbà) per a la compra de béns immobiliaris ha causat forts increments dels seus preus.

El consum s'ha desaccelerat respecte de 1999 i l'augment es quantifica en un 3'6% per al 2000. L'energia elèctrica registrà (fins a octubre) un augment del 6'3% (si bé en part és degut al continu augment de l'ús d'aire condicionat als habitatges), però la matriculació de vehicles (fins l'agost) baixa un 1'7% (cal tenir en compte la distorsió produïda pel gran nombre de vehicles dedicats al negoci del lloguer). El consum de ciment augmentà tan sols un 2'5% fins el juliol. Es calcula un augment de la inversió en el 2000 del 10%, percentatge inferior al de 1999.

Una mostra d'un ritme d'activitat econòmica encara per sobre del conjunt estatal del PIB (4%), el dóna també l'indicador de crèdits i dipòsits bancaris a les Balears en el final del segon trimestre d'enguany. Si bé aquest indicador no té el valor d'anys anteriors, resulta interessant valorar el creixement d'un 19'4% en els crèdits davant l'augment dels dipòsits d'un 14%, sent ambdós percentatges superiors als del conjunt estatal.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris